25 Ocak 2010 Pazartesi

W’ ayrılsın ‘VV’ olsun

Yeni_Özgür_PolitikaUrfa’nın Suruç İlçesi’nde, 48 gün önce dünyaya gelen bebeğe ‘Şewin’ ismini vermek isteyen Koşti ailesine ‘Milli Birlik Projesi’nin çözümü uygulandı: Şewin, Şevvin diye kaydedildi. Aile, Başbakan’a ‘açılım’ı sordu. Torununa „Gülseren Şewin“ ismini koymak isteyen Gülseren Koşti’nin talebi, ‘W’ harfinin Türkçe alfabede olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Nüfus Müdürlüğü çözüm olarak ‘W’ yerine ‘VV’ yazarak çocuğun ismini „Gülseren Şevvin“ şeklinde yazdı. Suruç Belediye Başkan Yardımcısı Gülseren Koşti, 6 Aralık 2009 tarihinde doğan torununa „Gülseren Şewin“ ismini koymak için İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Suruç Nüfus Müdürlüğü ‘W’ harfinin Türkçe alfabede olmadığını gerekçe göstererek Koşti’nin talebini reddetti. Koşti, aynı isimde ısrar edince, Nüfus Müdürlüğü farklı bir çözüm buldu. ‘W’ harfinin Türkçe karakter olmadığı için kullanılamayacağını belirten yetkililer, ‘W’ yerine ‘VV’ kullanılabileceğini söyleyip, çocuğun ismini ‘Gülseren Şevvin’ olarak kimliğe kaydetti.

‘Çocuklarımıza isim bile veremiyoruz’
Torununun ismini „Şewin“ koymak istediğini belirten Gülseren Koşti, Suruç Nüfus Müdürlüğü’nün izin vermediğini ve çok istemesine rağmen torununun ismini „Şewin“ olarak yazılmadığını kaydederek, yetkililerin ‘VV’li bir çözüm bulmasını ise kendi istemi olmadığını belirtti. 8 aylık bir torunu daha olduğunu söyleyen Koşti, „Onun adını da ‘Newa’ olarak koyduk. Ancak ona da izin vermediler. Onu da ‘Neva’ olarak kaydettiler. Bir de açılımdan bahsediyorlar. İsimlerimizi koymamıza dahi müsaade etmiyorlar. Açılım dedikleri şey sahtedir. Bir gün Kürt sorununa gerçek anlamda çözüm bulunursa iki torunumun da adını istediğim gibi değiştireceğim“ diyerek, bir insanın kimliği, dili, kültürü ile yaşamadığı bir yaşam önerisinin açılım olamayacağını söyledi.

Erdoğan yalan söylüyor
Bebeğin annesi Vahide Koşti ise Başbakan Recep T. Erdoğan’ın „Her şey serbest“ dediğini, ancak bunun doğru olmadığı ifade etti. Koşti, „Eğer her şey serbest ise, neden isimlerimize karışıyorlar? Her şey serbest diyorlar, o zaman biz de çocuğumuza ‘Şewin’ ismini koymak istiyoruz. Ama doğru söylemiyorlar. Zaten ismimize de izin vermiyorlar“ diyerek tepkisini dile getirdi. MURAT ÇİFTÇİ/DİHA/RIHA