30 Ocak 2010 Cumartesi

Kumlu ağzından baklayı çıkardı

Tes-İş Elazığ Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu’nda, genel grevle ilgili soruya tepki gösteren Mustafa Kumlu, “Genel grev lafla olmaz. Bunun sorumluluğunu kim alacak?” dedi.

Genel Kurul sırasında, bazı delegelerin tepkileri ile karşılaşan Türk – İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, genel grev hakkındaki ‘samimi düşüncelerini’ ortaya koydu. Bugüne kadar genel greve dönük, Ankara’da yapılan miting de dahil olmak üzere açıklama yapmamakta ısrarcı bir tutum sergileyen Kumlu’nun, aklından hiç genel grevi geçirmediği ortaya çıktı.

Elazığ’daki Tes-İş Genel Kurulu devam ederken, bazı delegeler salonda ayağa kalkarak Kumlu’ya tepki gösterdiler. Kumlu’ya, ‘şu an keşke TEKEL işçilerinin yanında olsaydınız’ diye seslenen delegeler, “Bir çok kurum özelleştirildi, ne yaptınız? İşçilerin hali ortada, susuyorsunuz'' diyerek tepki gösterdi. Delegelerin tepkisi bununla sınır kalmadı ve Kumlu’ya ''Genel grev kararı alacak mısınız?'' sorusu soruldu. Kumlu soruya, ''Almayacağız. Genel grev nedir biliyor musun sen? Genel grev lafla olmaz” şeklinde cevap vererek, topu Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanlarına attı.

Kumlu’ya göre sendika başkanları sorumlu
Türk-İş Başkanı olarak genel grevden korkmadığını iddia eden Kumlu, “Genel grevi uygulayabilmek için biz başkanlar kurulunda, yönetim kurulunda konuştuk. Başkanlar kurulunda, 'Genel grevi kararı alın, uygulayalım' dediğimizde sordum. Hava-İş Başkanına, 'Uçakları durduracak mısın?'... 'Hayır başkan', Belediye-İş Başkanına 'Otobüsleri durduracak mısın?'... 'Hayır durduramam başkanım'... 'Peki trenler duracaklar mı?'... 'Hayır başkanım.'”

Genel grev için, enerji iş kolunun başkanı olduğu için kendisinden şalteri indirmesinin beklendiğini söyleyen Kumlu, “Peki nasıl olacak? Bunun sorumluluğunu kim taşıyacak?” diyerek açıkça üstlenmek istemediğin ortaya koydu.

Konfederasyonlar da Kumlu’dan nasibini aldı
Konuşmasına, “Genel grev demek Türkiye'de veya dünyanın herhangi bir ülkesinde hayatın durması demek değerli arkadaşlar. Alırsın kararı işçisi, memuru, esnafı, dar gelirlisi... Herkes, hayat durur. Şimdi Türk-İş eylem kararı alıyor veya genel grev kararı alıyor diyelim. Peki öbür kesimler nasıl olacak? Onun için soruyorum değerli arkadaşlar'' şeklinde devam eden Kumlu, herhangi bir genel grev çağrısında bulunmadığı diğer meslek örgütlerine de topu atmaktan çekinmedi.

Türk-İş’e bağlı sendikaların, Türk-İş’in kararlarını uygulamadığını iddia eden Kumlu, “Türk-İş'in oradaki (merkez) beş yöneticisinin elinde sihirli değnek yok” dedi. Kumlu ayrıca, diğer Konfederasyonların da ilk kez kendi çağrısı ile bir araya gelebildiklerini iddia ederek, Konfederasyonların ortaklaşmalarında TEKEL işçilerinin günlerdir süren direnişinin etkisini görmezden geldi. Kumlu ayrıca, 25 Kasım Grevinde KESK ve Kamu-Sen'in ortak eylem yapmamasını, Konfederasyonların ortak iş yapamamasına örnek gösterdi.

Kürsü protestosuna içerlemiş
Yalnız TEKEL işçileri için değil, tüm çalışanlar için ellerinden geleni yaptıklarını iddia eden Kumlu, “Ve bir sürü bağırmalarına, çağırmalarına, istifa demelerine rağmen. Şurada şu bağırdığınızı alıyor basın. 100 binleri getirdik, son 25 yılın en büyük mitingini yaptık. Ne yaptılar? Birileri kullandı, arkadaşlarımızı kürsüye çıkardılar. Onu verdi. Geldiler 'Türk-İş başkanı istifa' diye bağırdılar. Onu verdi. Türk-İş'i bastılar, onu verdi, değerli arkadaşlar” dedi. Konuşmasının sonunda, bu işin böyle olamayacağını söyleyen Kumlu, delegeleri sakinleştirmeye çalıştı. Genel Kurul’da Kumlu’nun konuşmasının ardından başkanlık seçimlerine geçildi. Kaynak: soL Haber