30 Ocak 2010 Cumartesi

Euro bölgesinde rekor işsizlik

Para birimi olarak Euro'yu kullanan 16 Avrupa ülkesinde işsizlik oranları Euro'nun tedavüle girdiği 1999'dan bu yana ilk kez yüzde 10'a ulaştı.

Euro bölgesindeki işsizlerin sayısı 16 milyona yaklaştı

Daha önce işsizlik oranlarının geçen Kasım ayında yüzde 10'a ulaştığı belirtilmiş, ancak daha sonra bu oran yüzde 9,9 olarak düzeltilmişti. Avrupa Birliği'nin istatistik kurumu Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Euro bölgesinde şu an 15 milyon 800 bin kişi işsiz. 27 Avrupa Birliği ülkesindeki toplam işsiz sayısınınsa 23 milyon kişi olduğu belirtildi. Avrupa Birliği ülkeleri arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 22.8'le Letonya. İspanya ise Euro bölgesinde işsizlik oranının en yüksek olduğu ülke. Ülkede Kasım ayında 19,4 olan işsizlik oranı Aralık'ta yüzde 19,5'e yükseldi.

'İşsiz sayısında artış sürecek'

Eurostat'a göre geçen Aralık ayında Euro bölgesinde 87 bin kişi işini kaybetti. Bu, Mayıs 2008'den bu yana işsizlik oranlarında bir ay içerisinde kaydedilen en düşük artış oldu. Uzmanlar gelecek yıl Euro bölgesinde işsizliğin yükseleceği görüşünde.

IHS Global Insight'tan Howard Archer, 'Euro bölgesinde işsizlik oranlarındaki artışın son aylarda yavaşlamasına karşın, işsizlikteki artış eğilimi bu yılın büyük bir kısmında devam edecek gibi görünüyor.' dedi. Öte yandan İspanya'nın Ulusal İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan rakamlar 2009'un son üç ayında ülkede 4 milyon 330 bin kişinin işsiz olduğunu gösteriyor. BBC Türkçe / 29.01.10