25 Ocak 2010 Pazartesi

Chavez, ABD’nin bölgeye hakim olmaya dönük planını kabul etmeyeceklerini açıkladı

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Pazar günü yaptığı açıklamasında, ABD’nin Haiti’ye yönelik askeri müdahalesinin ABD’nin bölgesel hakimiyet kurmayı hedefleyen yeni stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. Başkan Pazar günleri yayınlanan “Las lineas Chavez” adlı programında, bu ABD müdahalesinin Latin Amerika ve Karayiplere yönelik bir rövanş alma hamlesi olduğunu belirtirken bu müdahalenin Kolombiya Honduras ve Haiti arasında ölümcül bir üçgen yarattığını vurguladı. Chavez’e göre Kolombiya’daki 7 askeri üs, Honduras’taki darbe ve Haiti’deki askeri varlık Washington’un hegomonya planının açık göstergelerini oluşturuyor.

Devlet başkanı ayrıca Beyaz Sarayı, başkenti ve çevre bölgeleri deprem sonucu yerle bir olmuş, binlerce insanı ölmüş ve 1 milyona yakın insanı korkunç zararlar gören bir ülkeye, binlerce silahlı asker gönderdiği için şiddetle kınadı.

Chavez, şu anda Haiti’nin ABD kontrolünde olduğunu belirtirken ABD askerlerinin Başkanlık sarayını, meclisi ve uluslar arası havalimanını kontrol altında tuttuklarını sözlerine ekledi.

Chavez, ABD’nin bu askeri harekatına karşılık Karayip ülkelerinin doktorlar, inşaatçılar, gıda ve kurtarma ekipleri gönderdiğini vurguladı. Devlet başkanı, ayrıca ABD’li aşırı sağcı vaiz Pat Robertson’un bu depremi tanrının Haiti halkına dönük bir laneti olarak değerlendirmesini nefretle kınadığını sözlerine ekledi. Chavez son olarak Haiti’deki olayların ABD medyasında ele alınış şeklini lanetledi. Prensa Latina / 25.01.10