23 Ocak 2010 Cumartesi

Başbakan hesap da bilmiyor

Başbakan Erdoğan servetini gizlemeyi tercih ederken, çalışanların ücretleriyle uğraşmaya devam ediyor. Dün, klinik şeflerinin "Tam Gün Yasası" ile kendinden daha fazla maaş alacağını söyledi. Fakat Erdoğan'ın hesabının içinden çıkamadık.

Başbakan Erdoğan dün partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşurken, "Tam Gün Yasası"nı savundu. Çok önemli bir değişiklik yaptıklarını iddia eden Erdoğan, buna karşı çıkanların ideolojik davrandığını söyledi ve "Oradaki dert başka. Buna ideolojinin o deli gömleğini lütfen kimse giydirmesin" dedi. Konuşmasında, yeni yasayla birlikte hekimlerin alacağı maaşa da değinen Erdoğan, direnişteki TEKEL işçilerinin ücretinden sonra kamuda çalışacak hekimlerin ücretleri ile uğraşmaya başladı.

Yasa değişikliğinin, maaşlarda çok önemli düzenlemeler getirdiğini öne süren Erdoğan, "Klinik şefleri, bu yeni sistem içerisinde bizim aldığımız maaş kadar maaş alacaklar. Belki de daha fazla maaş alanlar olacak bunların içerisinde" dedi.

Ancak, servetinin milyar dolarlar seviyesinde olduğu belirtilen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında yaptığı hekim maaşı hesabı da tutmuyor. Başbakan, çalışanın, işçinin ve asgari ücretlinin ne zaman ücretiyle ilgili açıklama yapsa hesabı şaşıyor.

Erdoğan'ın servetine yetişmek mümkün mü?
Klinik şeflerinin kendisi kadar hatta bazılarının daha da fazla maaş alacağını söyleyen Erdoğan'ın yaklaşık 2 milyar dolar (rakamla 2.000.000.000 Dolar) serveti olduğu basına yansımıştı. Mahkemelerin kendisinden istemesine karşın servet beyanında bulunmaktan kaçındığı bilinen (Başbakan servetini sır gibi saklıyor) Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Amerika'da yaptığı bir konuşmada "Küçük Tayyip okula yaya giderdi. Okula giderken annem elimden tutmazdı. Ayakkabılarım delik deşikti. Yağmurda, kışta, sıcakta ayaklarımın kızardığını bilirdim" demişti. Bu açıklama, Erdoğan'ın bu serveti 56 yıllık hayatı boyunca biriktirmiş olduğu anlamına geliyor.

Doktorlar biriktirebilir mi?
Peki, klinik şeflerinin kendisi ile eşit hatta kendisinden daha fazla para alacaklarını söyleyen Erdoğan'ın servetine ulaşmak için doktorların kaç yıl çalışması gerekiyor? Bunu hesaplamak için Sağlık Bakanlığı'nın gerçekle uyuşmayan verilerini kullansak dahi durum altından kalkılamaz bir hal alıyor.

Eğer bir klinik şefi, Sağlık Bakanlığı'nın iddia ettiği gibi ayda 12.850 TL kazanırsa, 19.325.551 (on dokuz milyon üç yüz yirmi beş bin beş yüz elli bir) yıl sonra Erdoğan kadar paraya sahip olabilir, tabi hiç harcamadan biriktirirse ve yaşarsa!

Ancak tablo bu kadar "basit" değil. Sağlık Bakanlığı'nın verilerinde yer alan bu maaşa ulaşabilmek pratik olarak imkansız. Nöbetler, maaş ve mesai dışı çalışmanın bu rakama ulaşması imkansızken ulaşabileceği maksimum değer, 8.029,97 TL. Bu rakama ulaşmak için bir klinik şefinin günde ortalama kaç saat çalışması gerektiğine az sonra değineceğiz. Ama öncelikle TTB'nin hesapladığı "maksimum" maaşı alan bir klinik şefinin, kaç yıl sonra Erdoğan'ın servetine ulaşabileceğine bakalım. Eğer bir klinik şefi ayda 8.029,97 TL kazanırsa 30.925.810 (otuz milyon dokuz yüz yirmi beş bin sekiz yüz on) yıl sonra Erdoğan kadar zengin olabilir, tabi hiç harcamadan biriktirir ve bu kadar yaşayabilirse!

Sağlık Ocağı'nda çalışan bir hekimin maaşını bu karşılaştırmaya sokmaya gerek bile yok. Bu grupta yer alan bir hekimin, maaşından tasarruf yapıp biriktirmesi imkansız.

Peki nasıl çalışmalı?
Sağlık Bakanlığı'nın söylediği değere ulaşmanın imkansız olması nedeniyle, TTB'nin verilerinden hareket edersek, bir klinik şefinin ayda 8.029,97 TL kazanabilmesi için ne kadar çalışması gerekiyor. Bu sorunun cevabını TTB, bir uzman hekim için şu şekilde verdi: "Bakanlığın söylediği rakamları almak mümkün müdür? Elimizde olan gerçek rakamlardan biliyoruz ki Sağlık Bakanlığının söylediği ortalama rakamları hekimler almıyor ve tasarıda ödeme oranlarında bir artış olmadığı için almaları da söz konusu olmayacaktır. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın söylediği rakamlar (10.800 TL) olmasa da bir uzman hekimin 7.107.11 TL alması, Evet teorik olarak mümkündür.

Bugün Türkiye’nin büyük illerinden birinde hasta sayısı çok olan bir hastanede 2.070, TL döner sermaye, 1.636 TL maaş alan 26 yıllık bir uzman hekim;

Bir ayda 643 saat çalışırsa,

22 iş gününün hepsinde günde 20,5 saat,

8 günlük hafta tatilinin her gününde 24 saat ,

uyumadan, dinlenmeden, çocuğunu sevmeden, bilgisini yenilemeden, eşine zaman ayırmadan, çalışırsa Bakan’ın söylediğini değil ama 7.107 TL'yi alabilir."

Doktorun hayırsever dostları yoksa!
Erdoğan'ın çocuklarının "hayırsever dostları" tarafından verilen burslarla Amerika'da okuduğu biliniyor. Erdoğan bir dönem, "Başbakan maaşı yetmiyor. Ticaret yapmasam geçinemem" demişti. Başbakan maaşı ile geçinemeyen ve çocuklarını hayırsever işadamları sayesinde okutabilen Erdoğan'ın, son günlerde yaptığı açıklamalarda sık sık TEKEL işçilerinin ve doktorların maaşlarının yüksek olduğunu beyan etmesi dikkat çekiyor.

Geziler ve harcırahlar
Üstelik, Erdoğan'ın hedefindeki hekimler ve TEKEL işçilerinin Başbakan gibi yüklü harcırah gelirleri de bulunmuyor. Bilindiği üzere Erdoğan'ın çıplak maaşı ve "ticaret faaliyetleri" dışında bilinen gelirlerinden biri de seyahatlerde aldığı harcırahlar. Erdoğan'ın çıplak maaşı 10.690 TL, yurt için bir günlük harcırahı 43 TL, yurt dışı gezilerinde günlük harcırahı da her ülke için değişmekle birlikte ortalama 200 dolar. Bunun dışında Erdoğan'ın bu gezilere ailesini de getirdiği ve masrafların devlet tarafından karşılandığı da iddia edilmişti. Böylece, Başbakan gezilerine eşi Emine Hanım'ın katılmasını sağlayarak da aile bütçesine katkıda bulunmuş oluyor.

Konu Başbakan maaşları ya da harcırahları olunca oldukça sinirlenen Erdoğan ile Mart 2009'da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında harcırah polemiği yaşanmıştı. Bahçeli'nin "yurtdışına harcırah almak için gidiyor" sözlerine sinirlenen Başbakan Erdoğan "Sayın Bahçeli, gel aldığım harcırahları sana sadaka olarak vereyim" demişti.

Maaşına harcırah takviyesi yapmakta olan Erdoğan, "Bu ülkenin sorumluluğunu aldıysan gezeceksin. Kurul saltanat koltuğuna, öyle yok. Sadece Türkiye'yi değil dünyayı dolaşacaksın. Eğer bugün dünya liderleri Türkiye'ye gelip gidiyorsa bunlar durup dururken olmadı. Ama bakıyorsunuz Sayın Bahçeli çıkıyor, 'harcırah' diyor. Ya ayıptır. Beyefendi uçma özürlüyse, uçamıyorsa ben ne yapayım? Başbakan yardımcılığı döneminde üç tane ülkeye gitmiş. Koskoca başbakan yardımcısı üç ülkeye gider mi? Türkiye'yi dünyaya nasıl tanıtacağız?" şeklinde konuşmuştu. (Kaynak: soL)