22 Ocak 2010 Cuma

Dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş’ten çarpıcı iddia: İpekçi 12 Eylül için öldürüldü!

Kozakçıoğlu’nun İpekçi cinayeti için, “Bu bir devletliler eylemi” açıklamasından sonra dönemin İçişleri Bakanı Güneş, “Devletliler dönemin sıkıyönetim Komutanlığı’nda” dedi.

Gazeteci Abdi İpekçi cinayeti sırasında İstanbul Emniyet Müdürü olan Hayri Kozakçıoğlu’nun “Bu bir devletliler eylemi” açıklamasının ardından, dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, o devletlilerin bulunduğu adresi verdi: “Dönemin Sıkıyönetim Komutanlığı.” Güneş, “Bu artık polis ve yargı işi değil. Siyasi otoritede, devletin örtülü yapılarla ilişkili tüm yapılarını açıklayacak, toplumdan özür dileyecek. Demokrasi için şart” dedi.

ENGELLENMİŞ BİR SORUŞTURMA
CNN TÜRK’e konuşan Güneş, Kozakçıoğlu’nun dile getirdiği “Bu devlet değil, devletliler eylemi” sözünden şunları anladığını söyledi: “Olaydan önce, Ağca’ya katletme emrini veren, silahı veren, onu yönlendiren kişi belli. O kişinin kimlerle bağlantısı olduğu, daha önce hangi eylemleri gerçekleştirdiği bilinmekte. Katil yakalandıktan sonra, kimler tarafından yurtdışına kaçırıldığı biliniyor. Buna rağmen bilinmeyen olarak kalmasına, engellenmiş bir soruşturma denebilir.”

Güneş, “Kararı alan zaten devletli” diyerek, dönemin İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’nı işaret etti. “Soruşturmaya izin vermeyen dönemin İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı mı” sorusunu onaylayan Güneş, şunları söyledi: “Kararı alan zaten Devletli. İlk emri veren kişi bellidir. Mehmet Şener’dir. Özel Harp’te olabilir, onunla bağlantılı da. Polise dediler ki, ‘siz artık bu tahkikatı devam ettirmeyin. Biz yapacağız, böyle bir suç varsa, biz gereğini yapacağız.’ Eğer katil emniyetin elinden alınırken... emniyet çok farklı bir şey yaptı. (Mehmet Ali Ağca İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Sıkıyönetim Komutanlığı’na verileceği gün) Emniyetten o gün çıkardı basına gösterdi. Orada gazeteciler (Ağca’ya) sordu: Sen mi (cinayeti) işledin diye. (Ağca) ‘Evet ben işledim’ dedi. İstanbul Emniyet’i o toplantıyı yapmamış olsaydı, (Ağca’ya) mahkumiyet kararı tesis etmek zor olacaktı. Serbest kalabilecekti.

‘İPEKÇİ’ 12 EYLÜL SÜRECİNİN PARÇASI
“İpekçi cinayeti, 12 Eylül’e giden sürecin en önemli parçalarından” diyen Güneş şöyle devam etti : “Toplumu sarsacak kişi aranmış, İpekçi bulunmuştur. İpekçi, toplumun bütün kesimlerinin kulak verdiği bir medya önderiydi. Akıllarınca 12 Eylül’e haklılık kazandıran bir eylemdi.”