27 Ocak 2010 Çarşamba

"Diyanet Alevilik konusunda fetva veremez"

Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Alevilik konusunda fetva veremeyeceğini belirtti. AKP döneminde Alevilerin sorunlarının daha da derinleştiğinı belirten Yıldırım, "AKP çevreleri Alevileri öteki olarak görmektedir" dedi. Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin Alevilerin sorunlarını çözmek iddiası ile başlattığı çalıştay sürecinin sonuna gelindiğini hatırlattı. Alevilerin taleplerini tüm bu süreç boyunca son 20 yılda olduğu gibi açık ve net olarak bir kez daha dile getirdiğini belirten Yıldırım, Aleviler bir kez daha 'ayrıcalık istemediklerini, kendilerine yapılan ayrımcılığın son bulmasını talep ettiklerini' dile getirdiler. Aleviler bir kez daha tüm yurttaşlarımız için insanca yaşanacak laik demokratik bir Türkiye istediklerini vurguladılar.

Diyanet fetva veremez
Ne var ki son günlerde aldığımız duyumlardan üzülerek, şaşarak, büyük bir hayret içinde Alevi sorunları konusunda son sözü Diyanet İşleri Başkanının söyleyeceğini öğreniyoruz" dedi. Yıldırım, açıklamasında şunları söyledi: "Devlet Bakanı Faruk Çelik'in kendisine bağlı olan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun "cemevleri" konusunda fetva yani talimat verdiği ortaya çıkmıştır. Beyefendilerin kendi iç yapılanmalarında hangisinin altta hangisinin üstte olduğunu bilemiyoruz. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanına ona bağlı bir memur talimat verebilmesi son derece vahim bir durumdur. Kabul edilmesi mümkün olmayan bir gelişmedir.

Şurası bilinmelidir ki Aleviliğin tanımı konusunda, Alevi inanç ve ibadetleri konusunda, Alevilerin ibadethanesinin neresi olduğu konusunda hiçbir şekilde Alevilere dünyalar kadar uzak olan Diyanet İşleri başkanlığının söz söylemesi, fetva vermesi kabul edilemez. Dün şeyhülislam fetvalarıyla hakkında katliam hükümleri verilen Aleviler ve inançları, ibadet merkezleri bugün diyanet fetvalarıyla yok sayılmakta, Sünnileşmeye zorlanmaktadırlar."

AKP 7 yıldır Alevilerin sorunlarını derinleştirdi
Yıldırım, Alevi çalıştayının 7'ncisinin yapıldığını hatırlattı ve "Ne var ki AKP hükümeti 7 yıldır devam eden iktidarı boyunca Alevi Toplumunun sorunlarını çözmek bir yana Alevilere karşı hukuksuz, eşitsiz, ayrımcı uygulamaları sürdürmekten asla geri durmamıştır. AKP çevreleri Alevileri öteki olarak görmektedir. Alevilerin de diğer inanç sahipleri gibi onlarla eşit olarak hak/hukuk sahibi olmasını asla kabul etmemekte tam tersine Alevileri asimile edecek, Alevileri alevi olmaktan çıkaracak açık ve üstü kapalı faaliyetler içerisinde bulunmaktadırlar" dedi.

Alevi toplumunun temel taleplerinin başında "cemevlerine ibadethane statüsü tanınması" gereğinin geldiğini vurgulayan Ali Yıldırım, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Bu tüm Alevi taleplerinin ilki, temeli ve vazgeçilmezidir. Bu talebi atlamak ya da sulandırmak karşısında Aleviler hak, hukuk savunmasına şimdi olduğu gibi devam edecekler, çalıştay yürütücüleri ise tarih önünde mahkum olacaklardır. Alevilerin cemevi talebi, kendi inanç ve kültürlerini öğrenme talebi, çocuklarının asimilasyona maruz kalmaması talebi(zorunlu din derslerinin kaldırılması), Alevi tapınaklarının Alevilere iade edilmesi talebi, Alevi köylerine cami yapılmaması imam atanmaması, imamların geri çekilmesi talebi, kamuda, çalışma yaşamında ayrımcılığa uğramamam talebi, madımak otelinin müze olması talebi aslında doğal hukuktan kaynaklanan, insan hakları evrensel belgesinde ve anayasamızda yer alan insanların eşitliği ilkesinin hayata geçirilmesi talebinden başka bir şey değildir.

Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Ayrıcalık değil ayrımcılık son bulsun istiyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarının korunduğu, demokratik, laik bir Türkiye istiyor ve özlüyoruz."