26 Mart 2010 Cuma

HSYK’dan müsteşara suç duyurusu

HSYK'da toplantı krizi...

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın toplantılara katılmaması sebebiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda karar alınamaması mahkemeye taşınıyor. HSYK üyeleri Kahraman hakkında suç duyurusunda bulundu.

TUTANAK TUTULMUŞTU
Kahraman, hakim ve savcıların görev yerlerinin değiştirilmesine yönelik önerge verilmesi üzerine toplantıyı terk etmiş ve dün yapılan toplantıya da katılmamıştı. Adalet Bakanı veya müsteşarın katılmaması halinde toplantıda karar alamayan HSYK üyeleri dün durumu tutunakla tespit etmiş ve suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

ÖZBEK: ''GEREĞİNİ YAPTIK, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK''
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, kurul çalışmalarına katılmayan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bulunduklarını bildirdi.

Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suç duyurusuna ilişkin dilekçeyi, Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna gönderdiklerini söyledi.

Suç duyurusu ekinde Kahraman'ın, Salı günü yapılan Kurul toplantısını terk ettiğine ve dünkü toplantıya katılmadığına ilişkin Kurulun seçilmiş üyeleri tarafından tutulan tutanağın da eklendiğini belirten Özbek, ''Adalet Bakanı Müsteşarı hakkında gereğini yaptık, suç duyurusunda bulunduk'' dedi.

BAKANLIKTAN HSYK'YA TEPKİ
Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) çalışmalarının Adalet Bakanı ve Müsteşarı tarafından engellendiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, ''Üyeler yasaların Bakanlığa verdiği bir yetkiyi hukuk dışına çıkarak kullanmak istemişler ve Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir'' açıklamasında bulundu. Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''23 Mart Salı günü HSYK toplantısının, gündeme geçilmeden sona ermesi ve bazı HSYK üyelerinin basına açıklamalar yaparak, tutanak tuttuklarından bahsedilmesi üzerine açıklama yapılması gerektiği'' belirtildi.

SÖZCÜ GAZETESİ'NE GÖNDERME
HSYK İç Yönetmeliği'ne göre Kurul gündeminin Başkan veya vekili tarafından işin önemine, ivedi veya süreli oluşuna göre düzenlendiği ifade edilen açıklamada, ''23 Mart 2010 tarihli Sözcü gazetesinde bir köşe yazarının Adalet Bakanlığının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bir müsteşar yardımcısının atanmasını önerdiğine ilişkin gerçek dışı iddialara da yer veren yazısındaki bir kısım hususların HSYK'nın bazı üyelerince aynı gün işleme konulması, üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir husustur'' denildi.