28 Mart 2010 Pazar

Tuncelili ve Alevi memura baskı

Derya Togacar, Tuncelili ve Alevi diye baskı gördüğü iddiasıyla dava açtı

TBMM, Uşak Üniversitesi’ne inşaat teknisyeni olarak atanan Derya Togacar’ın, “Alevi ve Tuncelili” olduğu için psikolojik baskı ve manevi işkence gördüğü iddialarına el koydu.

Amirlerine dava açan Togacar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ali Rıza Ertemür’e mektupla başvurdu. Mektubu komisyona iletip işleme koyduran Ertemür, “İnsanların kimlikleriyle kimse uğraşamaz. Bu iddiaları inceleyip gereğini yapacağız” dedi.

Togacar, 85 not ortalamasıyla kazandığı sınav sonrasında Uşak Üniversitesi’ne inşaat teknisyeni olarak atandı. Togacar’ın gönderdiği mektup ve Manisa İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın dilekçesindeki iddialar şöyle:

Temizlik işi yaptırıldı

Kütüphanede zorla temizlik işi yaptırılan Togacar’a, yasal olmamasına rağmen, bu görevi yazılı olarak da bildirildi. Bilgisayar kullanması, resmi evrakı görmesi yasaklandı. Togacar kendisine neden böyle davranıldığını sorması üzerine, arkadaşları ve birim yöneticilerinden “Sen Tuncelili ve Aleviymişsin. Onun için yapıyorlar, memurluktan atmak için” yanıtını aldı. Üst amiri T.Ç. de “O bizden değil, onu buraya kim gönderdi?” diye incitici suçlamalarda bulundu. “Tuncelili terörist kız, devlet düşmanı” gibi dedikodular yayılırken Nisan 2009’da aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi’ne gönderilen Togacar’a burada da uzman olduğu alanda iş yaptırılmadı.

Kendisine yapılan haksızlıklara isyan eden Togacar,>ne geçiş için başvurdu. Üniversite önce olumlu yanıt verdi. Ancak sicil bilgilerinin ulaşmasının ardından 9 Eylül Üniversitesi’nden ‘ret’ yanıtı aldı. Sicil notlarını araştıran Togacar, 9 Eylül Üniversitesi’nin kendisini neden kabul etmediğini anladı. Çünkü yasaya aykırı olarak kütüphanede temizlik görevinde çalıştırılırken sicil amirleri en fazla 60 puan vererek “uyumsuz”, “vasat memur” notu düşmüştü.

Memurluk hayatı zehir olan Togacar, Manisa İdare Mahkemesi’ne dava açarak başından geçenleri tek tek anlattı. Togacar, 10’a yakın memur arkadaşını da şahit gösterdi.

Milliyet’in ulaştığı şahitlerden S.K., “Derya’nın yaşadıkları ve mahkeme ile TBMM’ye yaptığı başvurulardaki olaylar doğru. Görevi olmadığı halde temizlik işi yaptırıldı” dedi.

Sıkıntıdan zona oldu

Davası halen devam eden Togacar, Milliyet’e, “Üç yıldır psikolojik dengem bozuldu. Zona oldum. Üzerimde uygulanan ayrımcılığa, mezhepçiliğe, hakaretlere, işyerinde ağır psikolojik baskılara son verilmesini istiyorum. Benim hayatımı karartan bu insanların adalete hesap vermesini istiyorum” diye konuştu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı da, Togacar’ın Ertemür aracılığıyla yaptığı başvuruyu işleme koydu. Ertemür, “Alevi ve Tuncelili olduğu için amirlerinin asıl yapması gerekenin dışında temizlik işleriyle görevlendirmesi iddialarının kabul edilmesi mümkün değil. Komisyon olarak araştıracağız ve gereken ne ise onu yapacağız” dedi.
 


Milliyet / 28.03.10