27 Mart 2010 Cumartesi

Metris'te yeni bir Ceber vakası mı?



Foto: Metris'te yeni bir Ceber vakası mı?

Engin Ceber'in işkenceyle öldürüldüğü Metris Cezaevi'nde Canip Taner adlı hükümlünün kendini yakarak intihar ettiği iddia edildi. Taner'in eşi Nebahat Taner, "İlk hastane raporlarına göre, boynunda ip izi çıkmış" diyerek, eşinin intihar ettiğine inanmadıklarını belirtti.

Daha önce gardiyanlar öldüresiyle dövdü

Diyarbakır'ın Lice İlçesi nüfusuna kayıtlı olan adli hükümlü Canip Taner'in (48), 20 Mart'ta bulunduğu Metris Cezaevi'nde kendini yaktığı iddia edildi. İki farklı adli suçtan 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Taner'in, koğuş arkadaşlarıyla kavga ettiği gerekçesiyle uzun süre tek başına hücreye konulduğu belirtildi.

Taner'in eşi Nebahat Taner, eşinin 8 yıldır tutuklu bulunduğu ve son 1 yıldır Metris Cezaevi'nde kaldığını ifade etti. Eşinin daha önce gardiyanlar tarafından öldüresiye dövüldüğünü belirten Taner, "Eşimin görüşüne gittiğimizde, bize gardiyanlar tarafından dövüldüğünü söyledi. Öyle çok dövmüşler ki eşimi öldü sanıp, yerde bırakıp gitmişler" dedi.

'Sürekli çıktığında yapacağı şeyleri anlatıyordu'

Taner, eşinin koğuştaki bazı tutukluların baskısı nedeniyle bir çok kere sevkini istediğini belirterek, şunları belirtti: "Öyle ki koğuşta kavga ettiği kişilerin yanına dönmek istemiyordu. Sürekli bize 'Burası benim için daha iyi' diyordu. Ancak sürekli gardiyanların kendisine baskı uyguladığını söylüyordu. Ama eşimin kendini yakabileceğine inanmıyorum. Eşim intihar etmeyi düşünseydi, ceza aldığı zaman bunu yapardı. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılan biri değildi. Sürekli çıkacağı zaman yapacağı şeyleri anlatırdı bize. Eşimin öyle bir şey yapabileceğine asla inanmıyorum."

'Vücut tamamen yanmış ellerine bir şey olmamış'

Taner ailesinin kafasındaki bir diğer soru işareti ise, Canip Taner'in vücudunun tamamen yanmasına rağmen elleri ve ayaklarının yanmamasıdır. Nebahat Taner, cenazeyi yıkamak için camiye götürdüklerini, ancak cenazeyi yıkayanların cenazeyi görür görmez, 'bu günlerdir ölmüş, yıkanacak nesi kalmış" dediklerini belirterek, "Oysa bana 'eşin 20 Mart günü saat 21.00'de kendini yaktı' dediler. Saat 23.00'te de hastaneye götürülmüş. Bu kadar kısa bir sürede nasıl olurda cenaze böyle kokar anlamıyorum" dedi.

'Boynunda ip izi çıkmış'

Eşinin Adli Tıp raporunun çıkmasını beklediklerini ifade eden Taner, "Doktorların ilk belirlemelerine göre eşimin boynunda ip izi çıkmış. Nasıl olur da bir insan önce kendini asıyor sonra da yakıyor, aklımız almıyor. Eşimin ölüm raporunda bunlar detaylı açıklanmazsa, ikinci bir rapor için mezarını yeniden açtıracağım. Boynunda ip izi olduğu için boğarak öldürülmüş olabilir" diye kaydetti. Taner ailesi, Canip Taner'in Kürt olduğu için öldürülmüş olabileceğinden şüphelendiğini kaydetti. (Günlük)