31 Mart 2010 Çarşamba

TEK ‘MEVSİMLİK’ GENELGE

“Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi''ne ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Genelgede, ayrımcılık, sağlık, sigorta ve barınma gibi birçok sorunla karşı karşıya kalan mevsimlik işçilere yönelik yeni düzenlemeler yer alıyor. Genelge’de sorunların tespiti ve kurum, kuruluşların işbirliği içerisinde çalışması öngörülüyor. Fakat işçilere yönelik ücret politikası ve sosyal güvenlik gibi önemli sorunlara yer verilmedi. DİSK ve Çiftçi-Sen’e bağlı Fındık-Sen temsilcileri ise genelgenin olumlu düzenlemeleri olmasına rağmen, mevsimlik işçilerin sorunları çözmekten uzak olduğu görüşünde…
GÖRGÜN: KURULDA İŞÇİLER YOK
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, genelgenin olumlu yönleri bulunmasına karşın, kimi olumsuz uygulamalara yasal dayanak oluşturulması açısından ise son derece problemli olduğunu söyledi. Görgün genelgedeki eksikliklere şöyle dikkat çekti: “Birincisi gezici tarım işçilerinin sorunlarını tespit etmek, çözüm aramak amacıyla oluşturulacak olan İzleme Kurulu’nun katılımında tarım iş kolunda örgütlü en çok üyeye sahip işçi sendikasına yer verilirken, sektörde faaliyet gösteren başta çiftçi örgütlenmeleri olmak üzere diğer sendikaların ve konfederasyonların dahil edilmemesi bir eksiklik. İkincisi, sorunun esas muhatabı olan mevsimlik işçilerin kurulda temsil edilmemeleri büyük bir eksikliktir.” Görgün, işçi ve patronlar arasındaki aracı olan “dayı başılık, elçilik” sistemine de genelgede, resmiyet kazandırılmasını eleştirdi.
Görgün, mevsimlik işçilerin sorunlarına çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:”İşçilerin kayıt altına alınması, sosyal güvenceden yararlanmalarının sağlanması, örgütsel olarak kendilerini aracısız temsil edebilecekleri kanalların yaratılması ve sözleşmelerin bu zemin üzerinde hazırlanması bir zorunluluktur.”
YAŞAR: SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI YOK
Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar ise “Bu genelgede ücretler ve sosyal güvenlik haklarıyla ilgili en ufak bir düzenleme getirilmiyor. Ayrıca çalışma süreleri mevsimlik tarımda günde 16 saati buluyor. Bununla ilgili de bir düzenleme getirilmediğini görüyoruz”diye konuştu.

Genelgede neler var?

Genelgeye göre, mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım imkânları ile ilgili düzenlemeler yapılacak ve konaklamaları kamu sosyal tesisleri ve Kızılay devreye girecek. Genelgeyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başkanlığında Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Kurulu oluşturulacak. Mevsimlik işçi gönderen ve alan her il ve ilçede de kurullar oluşturuluyor. Bu kapsamda işçilerin güvenli ve sağlıklı yolculuğu için göç alan ve veren yerler arasında ulaşım koordinasyonu sağlanacak. Trafik ve araç güvenliği denetimleri, gerekirse de tren seferleri artırılacak. İşçilerin geçici konaklamalarında kamu alan ve tesislerinden yararlanılacak.
Otogar, istasyon ve parklarda gelişigüzel konaklamaya imkan verilmeyecek. İşçilerin ekmek ve yemek pişirme, çamaşır ve bulaşık yıkama ve tuvalet-banyo gibi ihtiyaçlarının karşılandığı alanları işverenler sağlayacak. Çadır alanları haşerelere karşı ilaçlanacak. Çöpleri belediyelerce alınacak. İşçiler ve ailelerinin kimlik bilgileri alınacak. Konaklama alanlarında kolluk kuvvetleri, gece ve gündüz devriye gezecek. Bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı sağlık taramaları, çocuk gelişimi ve gebelik takibi yapılacak. İşçilerin çocukları, zorunlu eğitimleri için misafir öğrenci olabilecek. Önlemler için gerekli kaynak, İşsizlik Sigortası Fonu ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarıyla il özel idarelerinin bütçelerinden karşılanacak.