30 Mart 2010 Salı

İşte ortalığı karıştıran Anayasa Mahkemesi üyesi AKP'li aktör

Ankara’yı karıştıran atamanın kahramanı Alpaslan Altan, 31 gün önce Denizcilik Müsteşar yardımcılığına atandı. Denizcilikle ile hiç ilgisi bulunmayan Altan, 31 gün sonra da bu kez Anayasa Mahkemesi üyesi oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa Mahkemesine atadığı isim ortalığı karıştırdı. CHP lideri Deniz Baykal’ın da grup konuşmasında eleştirdiği olayın kahramanı Alpaslan Altan, 31 gün önce Anayasa Mahkemesi raportörlüğünden, Denizcilik Müsteşar yardımcılığına atandı. Denizcilikle ile hiç ilgisi olmayan hukukçu Altan, 31 gün sonra da Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi. TBMM’ye sunulan Anayasa paketi benimsenirse Altan asil üye olacak ve 12 yıl görevde kalacak.

AKP’nin kapatılması davasında diğer raportör Osman Can ile birlikte çalışan ve kapatılmama yönünde rapor hazırlayan Altan, 26 Şubat’ta Gül’ün de imzasının bulunduğu bir kararname ile Denizcilik Müsteşarlığına 5. Müsteşar yardımcısı olarak atandı. 31 gün sonra ise yine Gül’ün kararı ile Anayasa Mahkemesi yedek üyesi oldu. Anayasa Mahkemesine asil ya da yedek üyesi olabilmek için Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, AYİM ve Sayıştay üyeliği gerekiyor. 15 yıllık avukatlar ile Müsteşar, müsteşar yardımcısı, general, amiral, büyükelçi, Vali sıfatı taşıyanlar da Anayasa Mahkemesine atanabiliyor.

KILIFINA UYDURDULAR
Altan’ın durumu uymadığı halde, önce müsteşar yardımcısı yapılarak yasaya uygun hale getirildi, sonra da Anayasa Mahkemesine üye yapıldı. Böylelikle Altan, bir aylık bürokratlığının ardından eski kurumuna kıdem ve derecesi yükselmiş üye olarak geri döndü.

1968 yılında Sarıkamış'ta doğan Altan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra, Alaplı, Hilvan ve Zara Cumhuriyet Savcılığı görevlerini yürüttü ve 2001 yılında Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü'ne atandı. Denizcilikle hiç ilgisi bulunmayan Altan, anonim şirketler ve mülkiyet hakkı konularında araştırmalar yapmış ve tez hazırlamıştı.