31 Mart 2010 Çarşamba

YARSAV: 'Bu dolanma kültürüdür'

YARSAV Başkanı Tarhan, Danıştay Başkanı'nı ziyaretinin ardından gazetecilerin soruları üzerine, Anayasa Mahkemesi Raportörü Alparslan Altan'ın 31 günlüğüne müsteşar yardımcısı yapıldıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne yedek üye olarak atanmasına tepki gösterdi.

YARSAV’ın anayasa değişiklik paketi turları kapsamında Danıştay Başkanı Mustafa Birden'i ziyaret eden Emine Ülker Tarhan, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, paketin yargı bağımsızlığına vurulacak çok ağır bir darbe olduğunu söyledi.

Tarhan, görüşmede “yargının bir ve bütün olduğu, yargıya yapılacak müdahalelerin tüm yargı mensuplarına karşı yapıldığı” konusundaki fikirlerinin, Mustafa Birden tarafından da teyit edildiğini söyledi. Ülker, Birden'in de “Anayasa paketinin yargı bağımsızlığının önündeki engelleri kaldırmadığı, aksine yargıya ağır müdahaleler içerdiği” konusundaki görüşlerini kendileriyle paylaştığını aktardı.

Tarhan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan randevu talebinde bulunduklarını da bildirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) işlevsiz ve çalışamaz hale getirmesi nedeniyle yaptıkları suç duyurusunun hatırlatılması üzerine, Tarhan, “HSYK çalışmalarına ara verildiğinin” Adalet Bakanlığı tarafından bildiriyle kamuoyuna duyurulduğunu, böylelikle Bakanlığın anayasal bir kurumun görevine ara verdiğini açıklamış olduğunu söyleyen Tarhan, “Bu nedenle anayasal bir suç söz konusudur. Soruşturulması, kovuşturulması gerekir diye düşündük. Buna ilişkin suç duyurusu yaptık. Yargı kararının ne olacağını bilemiyoruz” dedi.

Altan’ın atanması “dolanma kültürünün sonucudur”
Anayasa Mahkemesi Raportörü Alparslan Altan'ın, Denizcilik Müsteşar Yardımcılığına atandıktan 31 gün sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği'ne atanmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Tarhan, “Bu durumun, 'dolanma kültürüyle yargıyı ele geçirme yolundaki kararlılığı' açıkça ortaya koyduğunu düşünüyorum. Bu, bir dolanma kültürünün sonucudur. Yargıyı ele geçirme kararlılığının çok açık göstergesidir” diye konuştu.

Altan, önce üst düzey yönetici yapıldı sonra atandı
Öte yandan AKP’nin yargıyı ele geçirmeye dönük anayasa değişikliğine hazırlandığı günlerde Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine atanan Alparslan Altan, atamaya ilişkin eleştiriler üzerine “Her üye atanmasında benzer spekülasyonlar olur” diye yanıt verdi.

42 yaşındaki Altan, raportör olarak ayrıldığı Anayasa Mahkemesi'ne 31 gün sonra bu kez yedek üye olarak döndü.

Anayasa Mahkemesi raportörü Altan, denizcilikle ilgisi bulunmamasına rağmen 26 Şubat'ta üçlü kararnameyle Denizcilik Müsteşarlığı'na Müsteşar Yardımcısı olarak atandı. Altan 31 gün sonra bu kez Gül tarafından, emekliye ayrılan Mustafa Yıldırım'dan boşalan yedek üyeliğe “üst düzey yöneticiler” kontenjanından seçildi. Altan bu koltukta 23 yıl oturacak ve 65 yaşında emekli olacak. (Kaynak: soL)