31 Mart 2010 Çarşamba

ÇELEBİ: BİRLİKTE OLMAZSAK YENİLİRİZ

Tam bir aydır TARİŞ Genel Müdürlüğü önünde tazminatlarını almak için direnen TARİŞ İplik Dokuma Fabrikası işçilerinin direnişine destek vermek için gelen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gelinen noktanın 30 günden ibaret olmadığını söyledi. İşçilerin ve sendikaların bu noktada özeleştiri yapması gerektiğini söyleyen Çelebi, “birlikte hareket etmediğimiz sürece kurulmak istenen sisteme karşı yenileceğiz” dedi.
Bir aydır Alsancak’taki genel müdürlük önünde direnen işçiere, İzmir’e gelen Konfederasyon başkanları da destek ziyaretinde bulunuyor. Son olarak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi işçileri ziyaret etti ve onların haklı mücadelesinde DİSK’in de her türlü desteği vereceğini ifade etti. Özelleştirmelerin ve artan işsizliğin özeleştirisini yapan Çelebi “Her koyun kendi bacağından asılır mantığı ile bizi böldüler. Topyekun mücadelenin önünü kestiler. Sümerbank, Petkim özelleştirildiğinde ‘bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ dedik. Şimdi dokunulmadık kimse kalmadı. Bu süreçte sendikalar, siyasi partiler ve işçiler bir ders çıkarmalıyız. TARİŞ olayı yeni değil. Akbirlik, Çukobirlik kapandığında direniş gösterseydik TARİŞ’te bugün bu sıkıntıyı yaşamayacaktık. Tekel işçileri 4/c’ye karşı direnirken, birlikte olsaydık sadece Tekel işçisi değil 130 bin işçi kazanırdı. Buraya ağıt yakmaya gelmedik elbette, ama geçmişimizi de kurcalamalıyız. TARİŞ yönetimi elbette işçiye köylüye hesap verecek, ama esas hesabı sermaye yanlılarının isteklerini hayata geçiren hükümetler verecek” dedi. Hükümetin İzmir TARİŞ’te neler olduğunu merak etmesi ve soruna çözüm bulması gerektiğini ifade eden DİSK Başkanı Çelebi, hesap vermeyenlerden de hesap sorulması gerektiğini söyledi. Sorunun yalnız TARİŞ sorunu olmadığını söyleyen Çelebi, dışa bağımlı hale getirilen tarım sektörünün yavaş yavaş teşvik edilen ithalatın altında kalacağını, o nedenle çiftçinin işçiyle birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de Yunanistan’daki krizden etkilenen kadar işsiz olduğunu belirten Çelebi, işsizlik sorununu çok iyi örten hükümetin ve hergün bir yerde ödül verilen başbakanın bu anlamda da ödül alması gerektiğini ifade etti.
‘TASVİYEYİ AÇIK SEÇİK YAPIN’
Çelebi’yi ağırlayan TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı da, burada sadece İplik işçilerinin değil, tüm çiftçilerin mücadelesini verdiklerini belirtti. Bir aydır anlatmak istedikleri şeyi ne yönetimin, ne kamuoyunun ne de çiftçinin anladığını söyleyen Kundakçı, fabrikanın kapalı kapılar ardında tasviye edildiğini, koskoca fabrikanın üç kişinin oluşturduğu bir komisyon tarafından tasviye edilemeyeceğini söyledi.
'DURAK GEREĞİNİ YAPSIN'
İşçilerle çay içen DİSK Başkanı Çelebi, BirGün Gazetesi’nin sorularını da yanıtladı. Karşıyaka Belediyesi’nden atılan 300 Kent A.Ş. işçisinin mahkeme kararı ile işe iade edilmelerini değerlendiren Çelebi, burada tüm sorumluluğun Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ta olduğunu, her zaman hukukun üstünlüğünden yana olduğunu söyleyen CHP’li belediyelerin gerekeni yapmasını beklediklerini belirtti.
Birgün

Gülsen CANDEMİR-İZMİR