23 Mart 2010 Salı

Kayıp ETA üyesinin cesedi bulundu



Foto: Kayıp ETA üyesinin cesedi bulundu

Nisan 2009'dan bu yana kayıp olan ETA üyesi Jon Anza'nın cesedi, Fransa'nın Toulouse kentinde bulundu. Jon Anza'nın gözaltında kaybedilmesinden İspanya ve Fransa devletlerinin sorumlu olduğu belirtiliyor.

18 Nisan 2009'da Bask ülkesinden Fransa sınırları içindeki Bask bölgesine geçerken kaybolan Jon Anza'nın cesedi bulundu.

Jon Anza nasıl kaybedildi

Jon Anza, 18 Nisan 2009'da kaldığı Fransız sınırları içindeki Adhetze'den Bayonne'ye geçmek ve oradan da Toulouse kentine gitmek için yola çıktı. Ancak kendisinden bir daha haber alınamadı.

Jon Banza'nın ailesi Mayıs ayı ortalarında oğullarının kayıp olduğunu açıkladı. Ardından da ETA, Jon Banza'nın randevusuna gitmek için yola çıktığını, ancak gideceği randevuya ulaşamadığını belirterek, gözaltında kaybedilmiş olabileceğini açıkladı. ETA, Banza'nın kaybolmasından İspanya ve Fransa devletlerini sorumlu tutmuştu.

Jon Anza'nın bulunması için Bask ülkesinde ve Fransa'nın Bask bölgesinde yoğun çalışmalar yürütüldü, eylemler yapıldı. Ancak ne İspanya devleti, ne de Fransa devleti, Jon Anza'nın gözaltına alındığını kabul etti.

Hastane morgunda bulundu

Jon Anza, kaybedilmesinden yaklaşık bir yıl sonra Hospital Purpan hastanesinin morgunda bulundu.

Jon Anza'nın bulunmasının ardından, Fransız polisi ve yetkilileri ile İspanya devleti çelişkili açıklamalar yaptı. Fransız polisinin açıklamasına göre, Jon Anza, 29 Nisan 2009 gecesi Strasbourg Boulevard meydanının yeşil alanında baygın olarak bulundu ve Purpan hastanesine kaldırıldı. Burada 11 Mayıs'ta yaşamını yitirdi. Konuşamadığından kimliği tespit edilemedi.

Ancak ailesi, Jon Anza'nın kayıp olduğuna dair afişlerinin her yerde asılı olduğunu, hukuksal girişimlerde bulunduklarını belirtiyor.

Jon Anza'nın cesedinin bulunmasının ardından, Bask ülkesinde eylemler yapıldı. Sokağa çıkan binlerce kişi İspanya ve Fransa'yı protesto etti, sorumluların hesap vermesini istedi.

Jon Anza, Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA üyesiydi. 20 yıldan fazla cezaevinde yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra mücadeleye devam etti.

Fransa-İspanya işbirliği

Fransa ile İspanya, ETA'ya karşı işbirliği içinde hareket ediyor. Jon Anza'nın da bu işbirliği kapsamında kaybedildiği belirtiliyor.

ETA'nın bir Fransız polisi öldürmesinin ardından, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Fransa, ETA'ya karşı İspanya ile işbirliğinde ağır bir bedel ödedi" demiş ve ETA'ya karşı mücadelede Fransa ile işbirliğinin "katlanarak devam edeceğini" söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, "ETA şunu iyi bilmeli: Fransız güvenlik güçleri, bu örgüte karşı acımasız ve kararlı bir mücadele vermek için seferber oldu" açıklaması yapmıştı.

Avrupa'da ilk değil

İspanya'da 1980'li yıllarda 28 Basklı devrimci kaçırılıp gözaltında kaybedilmişti. Kuzey Afrika halklarının sömürgeciliğe karşı mücadelesinde önder olan Mehdi Ben Barka ise 29 Ekim 1965'te Paris'te gözaltına kaybedilmişti. Kaybedilmesinden 25 yıl sonra oğlu ve insan hakları savunucuları tarafından kurulan araştırma komisyonu, Mehdi Ben Barka'nın Fas, Fransa, İsrail ve ABD gizli servislerinin ortak işbirliğiyle kaybedildiği bilgisine ulaşmıştı. Kaybedilmesine ilişkin belgeler, devlet arşivinde bulunuyor, ancak gizlilik damgasından dolayı açılamıyor. (ETHA)