28 Mart 2010 Pazar

Sarıgül parti kurmaktan vazgeçer mi

Mustafa Sarıgül'ün parti kurup kuramayacağına ilişkin kafalarda soru işareti var.

Meydan meydan gezmesine, il, ilçe örgütlerini kurmasına rağmen hâlâ Mustafa Sarıgül'ün parti kurup kuramayacağına ilişkin kafalarda soru işareti var. "Bu da nereden çıktı" demeyin... TDH'nın birdenbire bir duraklama dönemine girmesine kimse bir anlam veremiyor. Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, bugünkü köşesinde Sarıgül'ün bu kararsız tavrını değerlendirdi. İşte Övür'ün o yazısı:

ORTADA NET BİR TAVIR YOK
Parti yetkililerinin tatmin edeci bir açıklaması da yok. Ortada sadece resmi olmayan birkaç yorum var. CHP kongresinin beklenmesi veya Şişli Belediye Başkanlığı seçimlerinin üzerinden bir yıl geçmesi gibi gerekçeler söyleniyor... Net bir tavır yok ortada. Siyaset geleneği açısından da pek rastlanan bir durum değil. Bu garip duruma bir cevap ararken, mantığımın sesi harekete geçti: "Mustafa bu oyunu oynamayacak..."

ŞİŞLİ'Yİ BIRAKMAYACAK
Bir an şaşırsam da, aslında şaşıracak bir şey yoktu. Siyaset bu kadar kararsızlığı kaldıramazdı. "Neden?" diye düşündüm. Cevabı zor değildi: "Çünkü Mustafa Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak istemiyordu. Yani Şişli'yi bırakmayacaktı."

RİSK ALMAYAN LİDER OLAMAZ
"Yok daha neler. Artık çok geç, geri dönüşü yok bunun" desem de ses hafızamı zorluyordu: "Bak adam beş yıldır ne diyor? 'Başbakan olacağım...' Peki, bu ortamda olabilir mi? Olacağına dair bir işaret yok. Başbakan olamayacaksa neden Şişli'yi bıraksın." "Siyaset risk üstlenmektir. Bunu yapmayanlar lider olamaz" desem de ses iddialı: "Bak, şu ana kadar Sarıgül, kalabalıklara 'Sizi çok seviyorum' dışında ne söyledi? Hiçbir şey, aşk filmi çevirmiyoruz ki... Ben iddia ediyorum Mustafa son anda birine diyecek ki, 'Abi gel sen başkan ol, ben Belediye Başkanlığı'nı kaybetmeyeyim. Bir umut doğarsa partinin başına sonra dönerim.' Olacak olan bu." Bir an için 2001 yılını düşündüm. O dönemde ne yaptı Sarıgül? Önce Yeni Türkiye Partisi'nin içinde olacağını açıkladı ama partinin tutmayacağını görünce hemen vazgeçti. Şimdi aynı şeyi neden yapmasın?

DURUM PARLAK DEĞİL
Ayrıca kamuoyu yoklamalarında da son durum pek parlak değil. Siyaset kulislerinde bunlar konuşuluyor ama gerçek şu ki, Şişli Belediye Başkanlığı'ndan vazgeçmeyi bilmeyene, Türkiye başbakanlığı yolunu kimse açmaz. Klasik yaklaşımla referandum süreci hızla "siyasetteki boşluğu" dolduruyor. Eğer önümüzdeki günlerde bir çıkış olmazsa TDH yeni bir hayal kırıklığı olacak.