30 Mart 2010 Salı

Baykal: Abbas yolcudur yolcu...

CHP lideri Deniz Baykal parti grubu toplantısında konuştu ve yargı ele geçiriliyor dedi.

ESAS ÖNEMLİ OLAN 3 MADDE VAR GERİSİ SOS
Anayasa maddesindeki esas mesele 3 maddede yer almaktadır. Diğer maddeler işin sosudur. Şu ana kadar gündeme getirmemeleri hata. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı, HSYK'nın yapısı ve Siyasi Partiler'in kapatılması konusundaki düzenlemeler hesabı yapılıyor.

Anayasa'daki değişiklikler Türkiye'nin devletin kuruluşundan buyana ortaya koyduğu bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğü anlayışını ortadan kaldırılması planlanmaktadır. Yargıyı bağımsız ve kendi kurallarıyla işleyen siyasete teslim olmamış kendi iç dinamikleriyle çalışan bir yapıda olmuştur. Şimdi bu tarihi süreci tersine çevirmek istiyorlar. Yargının bağımsız olmak yerine siyasi otoriteye teslim olmasının daha demokratik olacağı bir zihniyetle birileri olayı buralara çekmektedir. Bu yanlıştır. Çağdaş demokrasilerde yargı son derece saygındır. Siyasetin emrine girmiş yargı işlev göremez.

Milli mücadele döneminde, Nemrut Mustafa döneminden bahsetmiştim. Siyasetin nasıl yargıya baskı yaptığını anlatmıştım.

Biz mütareke döneminin adaletini yaşadık. O bir dönemdi. Ama daha eskiye gidersek kendi tarihmizde de görürüz. Bakın İslam tarihinde yargıya ilk müdahale Emeviler döneminde yapmıştır. Adaleti kendi çıkarları için kullanmak istemişlerdir. Ehlibeyt'e yönelik suçlamaların öncesinde ve sonrasın bunlar vardır.

Geriye gidersek bunu tarihte de görürüz. Yargıya ilk müdahele islam tarihinde Emeviler zamanın yapıldı. Özel mahkeme kuruldu bunlarda muhalifler sindirildi. Ehli Beyt'e yönelik eleştirilerde bunlar vardır. Adalet ve mahkeme yoluyla İslam'ın en değerlilerini siyasi adalet mekanizması ile yapmışlardır. Bunlara diren büyük isimler çıktı bunların başında da İmamı Azam Ebu Hanife gelir. Kadılığı elinin tersi ile itip sana alet olmaktansa yaşamamayı tercih ederim deyip hapishanede ölmüştür.

İslamda dini siyasete alet etmenin temeli Muaviye'dir. EMevi son halifesi Ebu Hanife'ye kadılık teklif etmiş kabul etmeyince bozulmuştur. 20 yıl sonra yine siyasetin teklifini reddettiği için hapsanede ölmüştür.

Bunlar tarihimizde yaşanmış acı olaylardır. Siyaset ve Devlet ilişkisiş, güçlü kişilerin devletle ilişkileri en problemli ilişkilerdir. bugün getirilmek istenen de bu anlayışı hayata geçirmektir. İktidardaki AKP'nin devleti ele geçirme planını çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bazıları diyor ki yargı kuşatılıyor. Kuşatma ne yargı ele geçiriliyor ele...

Yargı ile ilgili düzenlemelerde iyi niyet var diye inanmak temiz bir anlayışın gereğidir diyerek mi bakacağız. bunun altında hangi finoğlu finin yattığını bilmeyecek miyiz?

Bu yeni düzenlemden sonra yedek üyeler asil üye haline gelecek. Anayasa Mahkemesi'nde rapörtör olarak çalışan birisi Denizcilik Müsteşar yardımcılığına 25 Şubat'ta atanmıştır. Denizcilik konusunda uzman olduğu için değil bakmışlar öyle bir boş kadro lazım, demişler hadi git oraya. Bu kişi orada 31 gün görev yaptı. Bu kişinin taini Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine gönderildi..

Sayın Gül de bu kişinin Anayasa Mahkemesi yedek üyeliği için bu kişiyi atadı. Bakın bunun bir sonraki adımı Anayasa Mahkemesi asil üyeliğidir.

Anayasa Mahkemesi'nin sadece 4'ünün hukukçu olduğu geriye kalan kişilerin olmaması gerkmiyor diyorlar. Şimdi AB standartları diyorlar ya.. Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nde bir tane hukukçu olmayan üye var mı?

Almanya'da Anayasa Mahkemesi hiç bir tartışma yaşamadan aynen devam etmektedir. Böyle bir anayasa mahkemesi var. biz dersek 19 üyenin de 19'unun AKP'lilerden oluşacak dersek yanlış mı söyleyeceğiz. Siz AKP'li olmayanların Cumhurbaşkanı tarafından atanacağını mı sanıyorsunuz. Şimdi ssayın Cumhurbaşkanı'nı bizzat severim. Görüşmelerimiz sohbetlerimiz olur ama bunu ben muhalefetsem yapmayacak mıyım? Şimdi YÖK atamalarına Rektör atamalarına bakarsanız, CHP'li olmayan rektörleri dahi en çok oyu almalarına rağmen atamamasını nasıl değerlendireceğiz.

Bu AKP'nin kendisine yandaş Anayasa Mahkemesi yaratma anlayışıdır. AKP, YÖK'ü, TRT'yi nasıl ele geçiriyorlarsa direnmeyin yargıyı da ele geçirsinler mi diyeceğiz. Biz aklımızı peynir ekmekle mi yedik.. Operasyonun amacının bu olmadığı söylenebilir mi? birilerinin gözlerini tRT'nin sağladığı geniş mali olanaklar perdeliyor. Yandaş medya zaten işi görmemek. Yandaş yazarın görevi gerçekleri saklamak. Peki vicdan susacak mı?

Aynı şeyi HSYK'da da görüyoruz. Orda da aynı manzara. Gene yargıtay oraya 21 üyenin 3'ünü seçiyor peki kim atıyorcumhurbaşkanı. Şimdi bu güvence mi? Ondan sonra hakimler seçim yapacağız diye Anadolu'da HSYK'ya seçilmek için pazarlıklar yapılacak. Seçimin doğası bu. Niye sana oy vereyim diyecek. merak etme bana oyver gerisini merak etme anlayışını adalet sokmanın anlamı var mı?

YARININ YÜCE DİVANI'NI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR
"Yarının yüce divanı hazırlanıyor desek suç mu? Şimdiki mücadele beni yargılayacak mahkemeyi ben oluşturayım anlayışıdır. Siz bakmayın onun etrafındaki koroya. Millet de bunu görüyor. AKP kendi hesabı için yapıyor. HSYK bütün önemli mahkemelerin nasıl oluşacağını belirleyecek. Onları kim tayin ediyror. Kritik mahkemeleri bizim anlayışımıza göre şekillendireceğiz. Bu işin altında particilik yoktur anlayışı aklınıza yatıyormu. Yapılmak istenen Anayasa Mahkemesi YÖK gibi RTÜK gibi olacak. Ama RTÜK'te hiç değilse muhalefet var RTÜK gibi de olmayacak...

Anayasa Başkanı çıktı 'Biz yaptık oldu' olmaz dedi. Ve bizim önümüze gelir 'anlaşın gelin' dedi. Daha dün eski Anayasa Mahkemesi Başakanı bu Anayasa'ya aykırı olarak değerlendirilir ve iptal edilir diyor. Yetkili merciler değilller ama en önemli hukuki kurumlar bu kabul edilmez diyorlar" dedi.