28 Mart 2010 Pazar

Savcı Öz’ü zor durumda bırakacak iddia

Avukat Ergül: Savcı Öz öğrenciyken sırım gibiydi, askerlik yapmamak için şişmanladı.

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün fazla kilolu olduğu için askerlik yapmaması Ergenekon davasına da konu oldu. Sanık avukatı Vural Ergül, “Öz, askerlik yapmamak için bilerek kilo aldı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

3 KERE HAVA DEĞİŞİMİ ALDI
Gazeteci Ergun Poyraz’ın Zekeriya Öz’e açtığı tazminat davasıyla Ergenekon savcısının askerlik yapmadığı ortaya çıkmıştı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen yazıya göre, 12 Ağustos 1999’da kısa dönem askerlik hizmetine 114.5 kilo ağırlıkla başlayan Öz, aşırı kiloları yüzünden 3 kere hava değişimi almıştı. Savcı Öz’e “Eksojen obezite” tanısı ile 11 Mayıs 2000’de askerliğe elverişli olmadığı raporu verilmişti.

FOTOĞRAFLARI DELİL OLARAK GÖSTERDİ
Öz’ün askerlik konusu, Cuma günü Silivri’de görülen Ergenekon davasında da gündeme geldi. Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol’un avukatı Vural Ergül, Öz’ün üniversite ıllarındaki fotoğraflarını mahkeme heyetine göstererek bilerek kilo aldığını iddia etti.

İşte avukat Vural Ergül ile Mahkeme Başkanı Köksal Şengül arasında geçen diyalog...

Avukat Vural Ergül: Bugüne kadar bir çok kez iddia ve beyanlarımdan ötürü savcılar hakkımda suç duyurusunda bulundu. Savcıların askerlik konusunda sorunları olduğunu söyledikten sonra da hakkımda suç duyurusunda bulunmuşlardı. Ben orada ispat hakkımı kullanacak iken meslektaşım Avukat Buzoğlu, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nden yazdırdığı müzekkere ile Zekeriya Öz’ün askerlik durumunu açıklığa kavuşturdu.

Hakim: Biliyoruz, 114 kiloymuş

Başkan Köksal Şengül: Avukat bey biz de okuduk haberleri, hatta 114 kilo imiş. O raporu mu okuyacaksınız?

Ergül: Hayır efendim o rapora ilişkin beyan ve talepte bulunacağım...

Şengül: Buyurun

Ergül: Bakın efendim şu fotoğraflara, bu Zekeriya Öz’ün hukuk fakültesindeki öğrenci karnesindeki fotoğrafı, çakı gibi delikanlı. Davanın avukatlarından Taşdelen, Zekeriya Öz’ü iyi tanır. Öz öğrenciliğinde sırım gibi. Ama bakın raporunda hep kilolu olduğu yazıyor. Öz’ün ailesinde de kilolu, şişman kimse yok ama rapordaki beyanı böyle. Öz askerden kaçmak için kilo aldı, askere gitti, tartıya çıktı. Obezite nedeniyle askerliğini yapmadan geldi. Bakın bu askerden geldikten hemen sonraki fotoğrafları, yeni yeni kilo vermiş görünüyor. Bu 2008 başı fotoğrafları Sultanahmet’ten çıkarken... Görüyor musunuz gene çakı gibi. Kilo milo yok. Raporda efor kaybından bahsediliyor. Oysa savcının haftada bir halı saha maçlarını bilmeyen yok. Efor kaybı da yok.

Ergül: Sürekli yemiş, yemiş...

Şengül: Avukat bey süreniz doluyor toparlayın lütfen

Ergül: Özetle, suç duyurusunda bulunuyorum. Savcı Öz askerlikten hile ile kaçmak için aşırı derecede kilo almak amacıyla yemiş, yemiş, şişmiş ve askerden kaçmış. Şimdi hile ile askerden kaçan Savcı Öz hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum. Siz buna karar vermeseniz de ben yapacağım. Bu, iddianamede TSK’nın niçin hedef alındığını ortaya koymak noktasında da çok önemli bir talep.

CİHANER'İN DOSYASINI İSTEDİLER
Ergenekon davasında sanık ve avukatlarının taleplerinin ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz’in avukatı Tolga Akalın’ın talebi üzerine Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılarak, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in de yargılanacağı dava dosyasının dijital ortamda mahkemeye gönderilmesini istedi. Pekgüzel, Alparslan Arslan’ın daha önce sevk edildiği sağlık kuruluşunda tahlil numunesi vermemiş olması nedeniyle, uyuşturucu kullanıp kullanmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesini de istedi.

ÇİÇEK'İN İDDİANAMESİ 1000 SAYFA
KAMUOYUNDA ’ıslak imza’ tartışması olarak bilinen ’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın iddianamesinde son rötuşlar yapılıyor. Edinilen bilgilere göre iddianamede 15 sanık bulunuyor. Albay Çiçek ise bir numaralı sanık konumunda. Askeri savcılığa gönderilen orijinal ıslak imza belgesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderilmesinin ardından iddianamenin Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’ya teslim edilmesi bekleniyor. İddianamenin yaklaşık bin sayfa olduğu belirtiliyor.