31 Mart 2010 Çarşamba

Çocuklara 7’şer, gazeteciye 3 yıl hapis

Polise taş attıkları gerekçesiyle yargılanan 6 çocuk için 7 yıl 5’er ay, Azadiya Welat gazetesi eski Yazıişleri Müdürü Vedat Kurşun’a ise iki davadan toplam 3 yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, polise taş atan 6 çocuk için daha dün kararını verdi: 13 yıl 6’şar ay hapis cezası, net olarak 7 yıl 5’er ay.

Mahkeme heyeti, çocukların yaşını ve yargılama esnasındaki durumlarını göz önünde bulundurarak, cezayı 7 yıl 5’er ay hapse indirdi. Şirnex’te gerçekleştirilen gösterilere katılarak polise taş attıkları gerekçesiyle yargılanan yaşları 15-18 arası değişen 6 çocuk, 7 yıl 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Şirnex’te farklı zamanlarda düzenlenen gösterilere katıldıkları ve „polise taş attıkları“ iddiasıyla 6 çocuk hakkında açılan davanın duruşması dün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan çocuklar Mahmut İ, Mehmet Y, Ekrem G, Cindi İ, Kadir K. ve Makbule B. katılmadı.

Çocukların avukatı Barış Güngör, dosyada yakalama tutanakları ve polislerin ifadeleri dışında delil bulunmadığına dikkat çekerek „Polis kendine göre bazı tutanaklar hazırlamış. Bu tutanakların dışında dosyada hiç bir delil yoktur. Hiç bir hukukta sadece polisin tutanakları üzerine çocuklar cezalandırılmaz. Müvekkillerimin suç işlediklerine dair herhangi bir delil yoktur. Dosyada, müvekkillerimden Mehmet Y’nin olayı izlerken bir fotoğrafı vardır. Onun dışında delil yok’’ dedi.

Mahkeme heyeti, Güngör’ün beraat talebini de dinledikten sonra, sanıkları, TCK’nin ‘’Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’’ suçunu içeren maddesi uyarınca 7 yıl 6 ay, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki ‘’Terör örgütünün propagandasını yapmak’’ suçundan 1 yıl ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 33/C maddesindeki ‘’Dağılma sırasında silah veya araçlarla mukavemet etmek’’ suçundan da 5’er yıl olmak üzere toplam 13 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, çocukların yaşını ve yargılama esnasındaki durumlarını göz önünde bulundurarak, cezayı 7 yıl 5’er ay hapse indirdi.

Gazeteci Kurşun’a 3 yıl hapis

Hakkında toplam 525 yıl hapis cezası istenen Azadiya Welat Gazetesi’nin eski Yazıişleri Müdürü Vedat Kurşun, gazetenin 2 ayrı sayısında yayımlanan haberlerden dolayı 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye’de Kürtçe yayın yapan ve 27-28 Mart sayılarındaki haberlerden dolayı 2 aylığına kapatılan Azadiya Welat Gazetesi’nin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Vedat Kurşun hakkında, „Örgüt propagandası yapmak“ iddiasıyla açılan davanın duruşması dün Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu yargılanan Kurşun, katıldığı duruşmada yaptığı savunmada, söz konusu 2 yazıyı haber alma ve yayma özgürlüğü kapsamında yayınladığını söyledi. Mahkeme verdiği kısa bir aradan sonra Kurşun’a, 11-12 Ağustos 2007 tarihinde gazetede yer alan iki haberde, ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla 3 yıl hapis cezası verdi.

525 yıl hapsi isteniyor

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde de yargılanan gazeteci Vedat Kurşun’un gazetenin 2006-2008 tarihleri arasındaki yayınlarında 103 kez ‘Örgüt propagandası yapıldığı’ iddiasıyla cezalandırılması isteniyor. Kurşun’un ‘’Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’’ ve 103 kez ‘’terör örgütünün propagandasını yapmak’’ suçlarından toplam 525 yıl cezalandırılması isteniyor. TCK’nin ‘’Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’’ suçunu içeren maddesi 10 yıl, TMK’nin ‘’Terör örgütünün propagandasını yapmak’’ suçu ise 5 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

Basın örgütleri tepkili

Kurşun hakkındaki rekor düzeydeki ceza istemleri, uluslararası basın kuruluşları tarafından da tepkiyle karşılanırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ile Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) yayınladıkları açıklamalarda, basını susturma girişimi olarak değerlendirdikleri yargılamanın son bulmasını istemişti.

Yeni Özgür Politika / 31.03.10