27 Mart 2010 Cumartesi

Faşizme karşı ışık, hep ışık!

Foto: Faşizme karşı ışık, hep ışık

Avusturya’da binlerce antifaşist, son yılların en görsel ırkçılık karşıtı eylemine imza attı. Irkçı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) üyesi Rosenkranz'ın cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklaması, başkent Viyana’da "Işık Dansı" adlı mitingle protesto edildi.

25 Nisanda yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu ilan eden faşist Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) üyesi Barbara Rosenkranz, başkent Viyana’da düzenlenen ve binlerce antifaşistin katıldığı "Işık Dansı" adlı mitingle protesto edildi. Üniversite öğrencisi Romy Grasguber, Maria Sofaly ve Robert Slovacek’in, sosyal iletişim ağı Facebook ve e-posta zinciriyle duyurdukları mitinge katılan binler, konuşmaların ardından dün akşam TSİ 22.00’de aynı anda ellerindeki meşaleleri ateşledi. Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık idare binalarının da bulunduğu tarihi Hofburg Sarayı’nın önündeki Balhaus Meydanı’nı dolduran binlerce kişi aynı anda ellerindeki meşaleleri ateşe vermesiyle Hofburg Sarayı’nın bahçesi ışık denizine döndü.

Mitingin organizatörlerinden uluslararası ilişkiler öğrencisi Romy Grasguber, sivil toplumun yanlışları düzeltmek ve haksızlığı gidermek için gücü olduğunu ifade ederek, 45 yıl önceki bazı sivil toplum eylemlerinden örnekler verdi.

Avusturya’da faşizmin ve Austrofaşizm (Hitler’in 1938’de Avusturya’yı ilhak ettiği dönem) döneminin soruşturulması gerektiğini ve cumhurbaşkanlığına aday olan Barbara Rozenkranz’ın bu karanlık dönemin savunucusu olduğunu belirten Grasguber, "Rosenkranz’ın Avusturya toprakları üzerindeki toplama kamplarını ve gaz odalarını inkar ettiğini" söyledi.

Grasguber, "Karanlığı karanlıkla tedavi edemezsiniz. Ancak ışıkla tedavi olur. Kini kin ile tedavi edemezsiniz, ancak sevgiyle olur" diyerek, katılımcıları "25 Nisanda sandık başına gidip, afaşist aday Barbara Rosenkranz’a "oy vermeyerek hak ettiği cezayı vermeye" çağırdı.

Mitingin ikinci organizatörü, uluslararası ilişkiler öğrencisi Maria Sofaly de "Işık Dansı" mitingiyle faşist Rosenkranz ve yandaşlarına somut ve kesin bir mesaj vermek istediklerini" kaydetti.

Hofburg Sarayı’nın önündeki Balhaus Meydanı’nda düzenlenen mitinge, işçi, öğrenci ve sanatçıların yanı sıra aralarında Türklerin de bulunduğu yabancılar da yoğun şekilde katıldı.