23 Mart 2010 Salı

Memura hak değil, gizli grev yasağı



Foto: Memura hak değil, gizli grev yasağıKESK Genel Başkanı Evren memurlara toplu sözleşme hakkı şeklinde lanse edilen anayasa değişikliği paketinin 53. maddesi için “gizli grev yasağı”, çalışma ekonomisi öğretim üyesi Aziz Çelik “ambalaj” dedi.

Hükümet, anayasa değişikliği paketinin 53. maddesini 'memura toplu sözleşme hakkı' olarak lanse ediyor. Memurlar ve uzmanlar aynı fikirde değil. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Sami Evren ve Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Aziz Çelik, taslağı ETHA'ya değerlendirdi.

KESK Başkanı: Gizli grev yasağı

KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Yeni düzenlemede grev hakkında hiç söz edilmedi, toplu sözleşme hakkı da verilmedi. Uzlaştırma Kurulu diye bir kurulun yetkisi arttırılarak, Uzlaştırma Kurulu kararı toplu sözleşme kararı olarak kabul edildi. Dolayısıyla yeni düzenlemede gizli bir şekilde grev yasaklanırken, toplu sözleşme kavramı ifade edildi ancak Uzlaştırma Kurulu yetkilendirilerek kesin karar merci haline getirilerek içi boşaltıldı. Yeni düzenlemede çalışma yaşamı açısında demokratik bir şey söz konusu değil.”

Evren, 12 Eylül yasaklarının halen sürdüğünü kaydetti, “12 Eylül yasalarından daha kötü. Bize göre Anayasa'nın 90. Maddesiyle zaten grev hakkımız var. Biz bunun güvence altına alınmasını istiyorduk” dedi. KESK Genel Başkanı, yeni düzenlemede kamuoyunun "şimdilik grev hakkı yok ama toplu sözleşme hakkına kavuştu memurlar" şeklinde yanıltıldığını kaydetti, “Sanki burada yeni bir durum varmış gibi. Bu son derece yanıltıcı bir şey” diye konuştu.

Çelik: Grev hakkı olmadan anlamsız

Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Aziz Çelik de, “Eski durumun adını değiştiriyorlar” dedi. Çelik'in değerlendirmesi şöyle: “Bir değişiklik olduğu kanaatinde değilim. Eski durumun adını değiştiriyorlar. Toplu görüşmenin adını toplu sözleşme yaptılar. Grev hakkı söz konusu edilmediği için yeni bir şey olmayacak. Kamu çalışanlarına yeni bir imkan getirmiyor. Sadece adını değiştirip süslüyorlar. Grev hakkı olmadan toplu sözleşme hakkı anlamsız.”

Çelik de, 12 Eylül yasaklarının sürdüğünü düşünüyor. Şöyle konuşuyor: “Bu düzenleme ile 12 Eylül yasakları sürüyor. Anayasa'nın 54. maddesinde sürüyor. Orada grev hakkına ilişkin yasaklar devam ediyor. Ancak grev hakkı artık tartışma konusu olmaktan çıkmış birşeydir. Anayasa'ya göre asılnda var, uluslararası hukuka göre de. Hükumet bunu tanımamakta ısrar ediyor, engelliyor. Anayasa değişikliğinin bu konuda önemli düzenleme olduğu kanaatinde değilim, sadece ambalajlıyor.”

Toplu görüşme yerine toplu sözleşme

Toplu görüşme yerine toplu sözleşme ifadesine yer verilen taslağın 53. Maddesi şöyle: “Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Uzlaştırma Kuruluna başvurabilir. Uzlaştırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, Uzlaştırma Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir.