Mahir Çayan ve arkadaşları, Kızıldere'de öldürülmelerinin 38. yıl dönümünde mezarları başında anıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı anma etkinliğinde konuşan Hüseyin Esentürk, devrimci önderlere sahip çıkmanın ancak ortak bir mücadele ile mümkün olduğunu söyledi.
Devrimci 78'lililer Federasyonu ve 68'lililer Dayanışma Derneği, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) önderlerinden Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin'in Tokat'ın Niksar İlçesi'nin Kızıldere Köyü'nde katledilişinin 38'inci yıldönümü vesilesiyle Karşıyaka Mezarlığı'nda anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe bir grup demokratik kitle örgütü temsilcisi ile 68 ve 78 kuşağı devrimci mücadelesinde yer alanlarda katıldı. Mezarlık girişinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya başta olmak üzere birçok devrimci önderin resimleriyle, 'Sırrımız Kızıldere'dir' ve 'Devrim şehitleri ölümsüzdür' pankartları açılarak Mahir Çayan'ın mezarının başına doğru yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında sık sık 'Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş', 'Devrim şehitleri ölümsüzdür', 'Yaşasın devrimci dayanışma', 'Yaşasın direniş tek yol devrim' sloganları atıldı.
Onlara sahip çıkmak ortak mücadele ile mümkün
Çayan'ın mezarı başına ulaşan kitle burada Türkiye devrimci mücadelesi başta olmak üzere devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Çayan'ın mezarı başına karanfil bırakırken, gruptan bazı kadınlar Çayan'ın mezar taşını öperek, göz yaşı döktü. Burada Devrimci 78'liler Federasyonu ve 68'lilire Dayanışma Derneği'nin ortak metin okuyan Hüseyin Esentürk, bundan 38 yıl önce Türkiye devrimcilerine yönelik gerçekleştirilenlerin, Türkiye'deki devrimci ve demokrat mücadeleleri bastırmak amacıyla devreye konulduğunu söyledi. Devrimci önderlere bağlılığın ancak ve ancak Türkiye'de ortak mücadele hattının geliştirilerek sağlanacağına vurgu yapan Esentürk, 'Kızıldere direnişi, sadece devrim ve sosyalizm tarihimize altın harflerle yazılan bir isyanın adı olmakla kalmadı, kendilerinden sonraki devrimci kuşakların yaşamına bir fırtına gibi girdiler' diye konuştu.
78'liler Girişimi Ankara 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği Üyesi Hüseyin Gevher, 'Bu gün rejimden kopmaya karar vermiş Türkiye'li Devrimcilere dair, Mahirler, Cihanlar şahsında, Emperyalizm ve Oligarşi tarafından 'kalemleri kırılmalıdır' noktasında alınan kararla başlatılan bir miladın 38. Yıldönümüdür' dedi.
'Newroz devrimin şimdiki simgesi oldu'
Devrimci önderlerin katledildiği dönemler ülkenin bir uçtan diğer uca cezaevine çevrildiğini ve mücadelenin bastırılmaya çalışıldığını belirten Gevher, 'Ama nafile! Her ne kadar üstümüze gelseler de, işte, bu gün yine, Mahir'in yanındayız, Fırat'ın doğusunda toplumsallaşmış bir güç olarak; Diyarbakır, Van, Hakkari, Urfa, Batman, Dersim, Antep ile daha bir dizi il, ilçe ve kasabada, İstanbul, Mersin, İzmir, Adana gibi metropollerde Newroz kutlamaları nedeniyle, yapılan çağrıya uyarak meydanları dolduran milyonlarca emekçinin, ezilenin gönlünde taht kurmuş durumdayız' diye konuştu. Anma etkinliği mezarlara gurup grup yapılan yürüyüşlerle devam etti.