1975 yılında Lüksemburg‘da kurulan ve
Avrupa Birliği‘nin bazı organlarını denetleyen, fonların doğru yönetilip
yönetilmediğini kontrol eden Avrupa Teftiş Mahkemesi, her ne kadar israfı
önlemek adına çalışmalar yürütmese de yiyecek israfı son yıllarda aşırı bir
artış gösterince böyle bir rapor yayınlama ihtiyacı duymuş. Mahkemenin
hazırladığı raporda yiyecek israfıyla yeteri kadar mücadele edilmediği, ayrıca
bunun sadece Avrupa’nın değil, tüm dünyanın sorunu olduğu belirtildi.
Rapordan sorumlu Mahkeme üyesi Bettina
Jakobsen bu konunun sadece üyeler ve üye olmaya çalışan ülkeler ile birlikte
değil, dünya çapında çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
Açıklamasının devamında ise Avrupa Birliği‘nin bu konuda bazı çalışmaları olsa
da yeterli gelmediğini itiraf etti. Jakobsen Avrupa Birliği’nde 400 metre
kareden daha büyük marketlerin satılmamış günlük yiyecekleri çöpe dökmesinin
yasak olduğunu hatırlatarak böyle projeler geliştirirsek israfın önüne
geçmemizin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Mahkeme raporun devamında ise
yiyeceklerimizi israf etmemek adına yapabileceğimiz bir kaç küçük tavsiyeyi
şöyle paylaşıyor:
İhtiyacınız olmayan bir şeyi almayın.
Bazen market arabalarının tıka basa dolu olduğunu görürsünüz. Aynı üründen bir
kaç tane alan insan çoktur. Ancak o ürünlerin bir kısmı daha kullanılmadan
bozulduğu için çöpe gidecek. Sizin ihtiyacınız olan ürünler daima marketlerde
var. Aldığınız bir ürün bitmeden yenisini almayın
Alışverişinizi bilinçli yapın. Gereksiz
alımlardan kaçınmak adına alışverişe çıkmadan bir ihtiyaç listesi hazırlayın ve
bu listenin dışına taşmayın
First in first out. Bazen buzdolabınızda
bazı ürünlerden bir kaç tane bulunabilir. Bunlardan en eski olanı en öne
koyarsanız ilk onu kullanırsınız ve israftan kaçınmış olursunuz
Atık ürünlerinizi rapor tutun. Eğer
haftalık raporlarınızda bir ürün sık sık yer alıyorsa o ürünü kullanmıyorsunuz
demektir.
Buzdolabındaki eski yiyecekleri de
tüketin. Her gün yaptığınız yemeklerden mutlaka arta kalan olur ve dolaba
kalkar. Haftanın bir gününü bu yemeklere ayırın. Böylece bu yemekler çöpe
gitmez.
Ürünler son kullanma tarihine
ulaştıkları anda bozulmazlar. Ürünü kontrol edin, internetten o ürünün bozulma
belirtilerini öğrenin. Eğer belirtileri göstermiyorsa o ürünü
kullanabilirsiniz.
Turşu yapın! Neredeyse her ürünün
turşusu yapılabilir. Böylelikle elinizdeki ürün çöpe gitmez ve sofranıza
bambaşka bir lezzet kazandırırsınız.
Ancak her insan da bir şekilde atık
yiyecek çıkarabilir. Özellikle sebze ve meyveler. Yenmeyen, çürüyen sebze ve
meyveleri çiftliklere bağışlayın