6 Aralık 2017 Çarşamba

ABD Başkanı Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı Filistin Halkına savaş İlan Etti...!

ABD Başkanı Donald Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını açıkladı. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması, Trump'ın seçim kampanyasındaki önde gelen vaatlerden biriydi.
Donald Trump yaptığı açıklamada, bu adımı "gecikmiş bir karar" olarak nitelendirdi ve "Sorunlarımızı başarısız olmuş stratejileri yineleyerek aşamayız" dedi.
"Kudüs sadece üç büyük dinin kalbi değildir" ifadelerini kullanan Trump'ın açıklamasından satır başları şöyle:
"Ben, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmenin zamanının geldiği konusunda kararlıyım.
Bu, gerçekliğin kabul edilmesinden başka bir şey değil. Bu, daha önceden yapılmalıydı.
Dışişleri Bakanlığı'na, ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma konusunda hazırlık yapması talimatını veriyorum.
Bu karar, nihai barışa olan bağlılığımızın ihlal edilmesi anlamına gelmiyor."
NETANYAHU: TARİHİ BİR DÖNEMEÇ
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kararı ‘tarihi bir dönemeç’ olarak niteleyip diğer ülkeleri ABD’yi izlemeye çağırdı. Netanyahu, Filistin meselesine bulunacak bir çözümde de Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
FİLİSTİN: DİNİ SAVAŞ ÇIKARMAK İÇİN BAHANE ARIYORLAR
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD'nin başkent kararına ilişkin açıklama yaptı. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas konuşmasında "Uzun yılardan beri ABD rol oynuyordu. Bu İsrailin mükafatlandırılmasıdır. Bu aşırı örgütlere yardım edecektir. Bunlar bir dini savaş çıkarmak için bir bahane arıyorlar. Uluslaraası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır." ifadelerini kullandı.BM: BİR B PLANIMIZ YOK
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kudüs kararıyla ilgili açıklamada bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İki devletli çözüme bir alternatif yok" dedi. Guterres, "Bir B planımız yok" diye konuştu.
Filistinle dayanışma Zamanı..!
Trump’ın Küdüsü İsrailin başkenti ilan etmesi ABD emperyalizminin Ortadoğu’da yeni bir saldırı hazırlığı içerisine girdiği gösteriyor. Saldırgan ve yayılmacı politikayla her yerde savaş kışkırtıcılığı yapan Trump ateşle oynamaya devam ediyor. Trumpun bu karar Filistin Halkı’nın acılarını tazeleyecek, öfkesini kabartacak, Filistin sorununun çözümünü daha da zor hale getirecek, adete aşırı faşist işgalci Filistin düşmanı Netanyahu yönetiminin faşist ve ayrımcı politikalarına ‘destek veren Trump Küdüs kararı bölgede dinler ve halklar arasında bir çatışmayı körükleyecek ABD’nin bu girişimi yangına benzinle gitmek anlamına gelecektir. Dahası ABD emperyalizminin . böylesi bir girişimi bölgede Müslüman ve Yahudi çatışmasını derinleştirmek anlamına gelmektedir. Oysa ki burada esas olan Filistin’in demokratik bir yönetim içerisinde halkların taleplerini dikkate alan gerçek bir çözümdür.
Bölgede emperyalist kutuplaşmanın ve çatışmanın bir parçası olarak İsrail’de Yahudi ve Müslüman çatışmasını derinleştirmek, yeni çatışmaların önünü açmak anlamına gelecektir. Filistin halklarının kendi kaderlerini tayin hakkı; kendi geleceğini belirleme hakkı bağlamında Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olmak ve ABD emperyalizminin Küdüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesine karşı durmak gerekiyor.
KUDÜS'ÜN ÖNEMİ VE STATÜSÜ
Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'ın kutsal kabul ettiği Kudüs kentinin statüsü Filistin ve İsrail arasındaki en tartışmalı konulardan biri.
İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Doğu Kudüs'ü işgal etti ve bölgeyi halen işgali altında tutuyor. 1967'den bu yana işgal altındaki topraklarda yasa dışı yerleşim faaliyetleri kapsamında 200 bin Yahudi bölgeye yerleştirildi. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, bu yasa dışı yerleşimleri de geçerli kabul etmesi anlamına geliyor.
İsrail'e göre Kudüs, ülkenin bölünmez başkenti. Filistinliler ise Doğu Kudüs'ün gelecekte kurulacak devletin başkenti olmasını istiyor.

ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak, İsrail'in kurulduğu 1948'den beri bunu yapan ilk ülke olacak.