7 Aralık 2017 Perşembe

DİSK/Genel-İş’ten taşeron açıklaması: “Anayasa’nın eşitlik ilkesi göz ardı edilecek”..!

DİSK/Genel-İş Genel Yönetim Kurulu, Tayyip Erdoğan’ın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun taşeron şirketi işçilerine kadro verilmesine ilişkin açıklamalara ilişkin değerlendirmelerinin olduğu bir açıklama yayımladı. Genel-İş, yüzbinlerce taşeron şirket işçisini ilgilendiren bu konunun sendikalarla müzakere yapılarak olgunlaştırılması gerektiğini belirtti. Genel-İş Yönetim Kurulu, kadroya geçiş işlemleri için komisyonu kurulmasını talep etti.
Yapılan açıklamada, 657/4-d kapsamında istihdam edilecek işçilerin kamuda çalışmak için yaptığı başvurunun ardından “basit” bir sınav yapılacağı belirtilerek bu sürecin açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi. Genel-İş bu sürece ilişkin olarak “Merkezi yönetim kurumlarına alınacak işçilerin şu anda çalıştıkları şirketler; hizmet verilen kurumlar ile işçilerin isimleri de yayımlanarak tam olarak işçi sayısı da bilinerek işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyerek işçi konfederasyonları temsilcilerinin değerlendirme ve kadroya alım sürecine dahil edilmesinin toplumsal mutabakat sağlanmasını mümkün kılacağını belirtti.
“Belediyede çalışan işçilerin kadro beklentisi boşa çıkarıldı”
Erdoğan ve Sarıeroğlu’nun yaptığı açıklamaları değerlendiren Genel-İş, 5494 Sayılı belediye Kanunu olmak üzere yerel yönetim yasalarıyla kamu istihdamının dışına çıkarılan belediye hizmetlerinde çalışan yüzbinlerce işçiyle beraber kamu iktisadi teşekküllerinde çalışan işçilerin kadro beklentisinin boşa çıkarıldığını belirtti.
AKP hükümetlerinin, hem şirket kurmayı imkansızlaştırdığı hem de kamu ihale mevzuatıyla belediye istihdamını taşeon şirket istihdamına dönüştürdüğünü belirten Genel-İş, “Şimdi yapılan iş AKP döneminin başına dönüşten başka bir anlam ifade etmemekte; işçilerin güvenceli kamu istihdamı hakları ortadan kaldırılmıştır” dedi.
“Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa Anayasa’nın eşitlik ilkesi göz ardı edilmiş olacaktır”
Yapılan açıklamalar çerçevesinde, yalnızca merkezi idare, belediye ve il özel idarelerinde çalışan işçilerin kapsama alındığını, 400 bin işçinin kadrosuz ve güvencesiz bırakıldığını belirten Genel-İş, “Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa Anayasa’nın eşitlik ilkesi göz ardı edilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Genel-İş’in yayımladığı açıklamanın son kısmı ise şöyle:
Yapılacak düzenlemenin bu eksiklikler giderilerek değiştirilmesi talebimizi bugünden başlayarak yeniden dile getiriyoruz.
Hükümet tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde belediyelerce yapılacak bütün işlemlerinde işçi sendikalarının içinde olacağı komisyonların yetkisinde yapılmasını talep ediyoruz.
Diğer yandan ilave tediye ödemesine yerel mahkeme kararlarıyla hak kazanan ancak Yargıtay ilgili dairelerinin aksi yönde kararlarıyla bu haktan mahrum kalan belediye iktisadi teşekkülleri işçilerine bu hakkın yasayla tanınması temel beklentimizdir.
Bu değerlendirmelerimiz temelinde Hükümet’ten başlıca talebimiz kadro konusunda sergilenen ayrımcı anlayışı terk ederek kamuyu bütün olarak ele alması ve belediye hizmetlerinde çalışan taşeron şirket işçileri ile BİT işçilerine de güvenceli kamu kadrolarını açmasıdır.
Bu yapılmazsa bize kamudaki taşeron işçiler arasında neden ayrım yapıldığını sorgulamak kalır.