10 Aralık 2017 Pazar

Zindanlara zulüm dinmiyor; hak ihlalleri ve çıplak aramaya itiraz eden tutsak yakınına görüş yasağı..!

Eşini görmek için Silivri Cezaevi'ne giden ve burada çıplak aramayı kabul etmeyen Betül Özdemir'e üç ay görüş yasağı verildi. Özdemir, "İnsanlık onuruna aykırı olan ve taciz içeren çıplak aramayı kabul etmediğim için eşimi görmem engelleniyor" dedi. Balıkesir Cezaevi'nde ise soğuk kış günlerine rağmen kaloriferlerin yanmadığı ve bu nedenle mahkumların çeşitli hastalık tehlikeleri ile karşı karşıya olduğu öğrenildi
Türkiye'nin her yanında cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri keyfi bir hal aldı. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, Silivri ve Balıkesir Cezaevlerinde de kendisini göstermeye devam ediyor. Silivri Cezaevi’nde çıplak aramayı kabul etmeyen yurttaşa üç ay görüş yasağı verilirken Balıkesir Cezaevi'nde ise mahkumlar kış aylarının gelmiş olmasına rağmen kaloriferlerin açılmamasından şikayetçi.
29 Kasım günü eşi Mehmet Özdemir ile açık görüş hakkını kullanmak için Silivri Cezaevi’ne giden Betül Özdemir, gardiyanlar tarafından kapalı bir kabine alındı. Burada çıplak arama yapılacağı ifade edilen Özdemir, böyle bir arama yöntemini kabul etmeyeceğini ve kendisini kıyafetleri ile aramaları gerektiğini anlattı. Cezaevinde maruz kaldığı muameleyi BirGün’e anlatan Özdemir, “Çıplak aramayı kabul etmediğim için gardiyanlardan azar işittim. ‘Ben sana soyun dersem soyunacaksın’ dediler. Ancak yine de kabul etmedim. Tam arama kabininden çıkıp görüş yerine giderken arkamdan bir gardiyan, ‘Ben buna bir ceza isteyeyim de gününü görsün’ demişti. İnsanlık onuruna aykırı olan ve taciz içeren çıplak aramayı kabul etmediğim için eşimi görmem engelleniyor” dedi.
“Çocuklarım babalarını göremeyecek”
Cezaevi yönetiminin bu kararının kabul edilemez olduğunu, eşini yalnızca kendisinin değil çocuklarının da üç ay boyunca göremeyeceğini anlatan Betül Özdemir, “İki tane küçük çocuğumuz var. Beni cezaevi içerisinde bu şekilde aramaya çalışan gardiyanların çocuklarımı bensiz aramasına müsaade edemem. Cezayı sadece bana ve eşime değil, çocuklarımıza da verdiler. Çocuklarım babalarını göremeyecek” diye konuştu.
“Kurum güvenliğini tehlikeye atıyor”
Özdemir’e cezaevi yönetimi tarafından verilen cezada ise ilginç gerekçelere yer verildi. Cezaevi Müdürü Sami Yıldız imzalı ceza gerekçesinde, Özdemir’in çıplak aramayı kabul etmemesinin “kurum güvenliğini tehlikeye uğrattığı” öne sürüldü. Görüş günlerinde kurallara uymayanların görüşlerine son verildiği belirtilen ceza gerekçesinde, Özdemir'in gardiyanlara, “Beni bu şekilde arayamazsın. Arama yapmıyorsunuz beni taciz ediyorsunuz” sözlerini kullandığı ve bunun cezaevi güvenliğini bozduğu, bu nedenle üç ay görüşlerden mahrum bırakılacağı ifade edildi.
Kaloriferler çalışmıyor
Cezaevlerindeki keyfi uygulamalar Balıkesir’de de kendisini gösterdi. Balıkesir L Tipi Cezaevi’nde kalan mahkumların koğuşlarında kaloriferlerin yanmadığı ve bu nedenle hastalık tehlikesi ile karşı karşıya kalındığı ifade edildi. Kızı Kübra Sünnetçi'nin bu cezaevinde kaldığını anlatan anne Şenay Sünnetçi, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Kızım her görüş günü, ‘anne çok üşüyoruz’ diyor. Kaloriferleri açmayarak orada kalanların üşümesine ve hasta olmasına neden oluyorlar. Kaloriferleri bu soğuk günlerde açmayacaklarsa ne zaman açacaklar? Böyle uygulamaları reddediyoruz. Cezaevinin ısınması için bir an önce adımlar atılmalı” dedi.