21 Nisan 2009 Salı

1 Mayıs için Taksim'de ortak açıklama

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği, bugün Taksim meydanında ortak bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamanın konusu elbette 1 Mayıs ve Taksim’di. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin okuduğu ortak metinde 1 Mayıs’ta Taksim’de olma kararlılığı yinelendi. Ancak bundan önce “Taksim’de olmak ‘inatlaşma’ değil demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazlarındandır” denilerek 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama nedenleri açıklandı.

1 Mayıs 77 gibi Taksim için ödenen bedellerin hatırlatıldığı açıklamada 77’nin sorumlularının hala yargılanmadığı belirtilerek, bunun için de 1 Mayıs’ı bileşenler olarak Taksim dışında kutlamama kararlılığında olunduğu belirtildi.

Devletin 1 Mayıs’ı tatil ilan etme manevrasına da değinilerek gecikmiş bir adım olarak değerlendirildi, ve “Bu adım 30 yıl önce gasp edilmiş bir hakkın onlarca yıldır emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadelenin ödediği bedellerin sonucunda iadesidir” denildi.

Taksim kararlılığı belirtilirken yanı sıra devlet kurumlarıyla diyaloğa da göz kırpılarak alanın açılması için cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve partiler nezdinde girişimlerin sürdürüleceği de eklenmeden edilmedi. Oysa her iki Taksim 1 Mayısı da devletin tüm bu kurumlarının ağız birliğiyle karşı çıkışına karşı kazanılmıştı.

Yine ETUC gibi neye ilaç olduğu görülmemiş, Avrupa sarı sendikacılığının merkezi bir örgütün yöneticilerinin de Taksim’e geleceği belirtildi. Avrupa’da işçi sınıfının kazanılmış haklarının nasıl bir saldırı altında bulunduğu, bunun da burjuva partilerinin ortak hareketiyle yürütüldüğünün açık olduğu bir dönemde Avrupalı Parlamenterlerden bunların dışındaymış medet umulması ve çağrılmaları manidar bir durumken, alanda bu da duyuruldu.

Açıklamadan sonra DİSK Başkanı Çelebi, bir açıklama yaparak “Taksim bizim tekelimizde değildir. Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen herkesle birleşmek istiyoruz. Davetimiz tüm örgütlere açıktır. Bu daveti sizler aracılığıyla tekrarlamak istiyoruz” diyerek Türk-İş’e de çağrıda bulundu.

Açıklama 15-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak etkinliklere ve Taksim 1 Mayıs alanındaki kutlamalara katılma çağrısıyla bitirildi. Açıklamaya MEHA direnişçileri, ATV grevcileri de katıldı. MEHA direnişçileri sık sık "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız!" sloganını atarken ATV grevcileri de 1 Mayıs günü Taksim'de olmak istediklerini söyledi.

Etkinlikler

15-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak etkinliklerden bazıları şunlar:

- 24 Nisan’da İstanbul’da sendika genel başkanları “krize karşı emek paketi"ni açıklayacaklar.

- 25 Nisan’da Emek Haftası başlatılacak. 1 Mayıs’ın özgürce kutlanması ve Taksim’in emekçilere açılması talepleriyle tüm illerde kitlesel yürüyüşler ve açıklamalar yapılacak. İstanbul’daki etkinliklere sanatçılar da destek verecek.

- 27 Nisan’da yeri sonra bildirilecek bir fotoğraf sergisi açılacak.

- 29 Nisan’da her yıl yapılan 1 Mayıs şehitlerini anma eylemi yapılacak.