9 Nisan 2009 Perşembe

Moldova’da darbe iddiası

AVRUPA’nın en yoksul ülkesi olan Moldova’da geçen hafta yapılan seçimleri komünistlerin kazanması, ülkeyi karıştırdı.
AVRUPA’nın en yoksul ülkesi olan Moldova’da geçen hafta yapılan seçimleri komünistlerin kazanması, ülkeyi karıştırdı. Seçime hile karıştırıldığını iddia eden protestocular, önceki gün cumhurbaşkanlığı sarayını dün de başbakanlık binasını işgal etti. Başkent Kişinev’de polis, göstericilerin bastığı parlamento binasının kontrolünü, yeniden ele geçirdi.
2001’den beri iktidarda bulunan ve Avrupa’da seçimle işbaşına gelen ilk komünist lider olan Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, protestoları darbe girişimine benzetti. Voronin, şiddet eylemlerinden ‘öfkeden gözü dönmüş faşistleri’ sorumlu tuttu. Voronin, hedefte Moldova devletini ve demokrasisini yok etmek olduğunu kaydetti.
RUSYA: EGEMENLİK KARŞITI HAREKET
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Moldova’daki ayaklanmanın ülkenin egemenliğinin altını dinamitlediğini bildirdi. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Romanya bayraklarını ellerinde sallayan bu yasa dışı hareketi organize edenlerin meydanlarda attığı sloganlar dikkate alındığında, amaçlarının Moldova’nın egemenliğini güçlendiren kazanımları yok etmek olduğu sonucu ortaya çıkıyor” denildi.
Moldova’daki muhalefet liderleri ise, şiddet olaylarını kınadılar ancak protestoların devam edeceğini söylediler. (DIŞ HABERLER)