8 Nisan 2009 Çarşamba

Peru'nun eski Devlet Başkanı Fujimori'ye 25 yıl hapis

LİMA - Peru’da, eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori, 1990’lı yıllardaki 10 yıllık yönetimi sırasında kurulan ölüm mangalarıyla ilgili olarak suçlu bulundu. Fujimori 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Üç yargıçtan oluşan özel mahkemeye başkanlık eden Cesar San Martin, 1990-2000 yılları arasındaki yönetimi sırasında 50 kişiyi öldüren askeri ölüm timinin kurulmasına izin vermekle suçlanan Fujimori hakkındaki 4 suçlamanın kanıtlandığını söyledi. Yaklaşık 15 ay süren davada 80 civarındaki görgü tanığın hiçbiri cinayet, adam kaçırma ya da insanların kaybolmasıyla ilgili olarak Fujimori’yi doğrudan suçlamadı. Mahkeme, Fujimori’nin ölüm mangasıyla ilgili olarak yasa dışı oluşuma izin vermekle sorumlu olduğunu belirtti. Mahkemeye göre, sözü edilen Colina adlı ölüm mangasının doğrudan sorumlusu Fujimori’nin istihbarat şefi ve yakın adamı Vladimiro Montesinos’du. Mahkeme, Fujimori’nin 1995 yılında Colina üyelerini bir afla bıraktığına da dikkat çekti.
Colina denilen ölüm mangası, Temmuz 1991’de Barrios Altos’da düzenlediği bir baskında biri 8 yaşında bir çocuk olmak üzere 15 kişiyi öldürmüş, Temmuz 1992’de de La Cantuta Üniversitesi’nden 9 üniversite öğrencisi ile 1 profesörü "kaybetmişti"
Her iki olayda da, "hedeflerin" Aydınlık Yol örgütü sempatizanları oldukları öne sürülmüştü.
Kararın okunmasını bitiren yargıçlar, eski Devlet Başkanı’na 25 yıl hapis cezası verdi. Fujimori’nin, 15 aylık yargı sürecinin ardından karar açıklandığı sırada oturduğu yerden not aldığı görüldü. Avukatı, karara karşı üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını bildirdi.
JAPONYA’YA KAÇMIŞTI
Bu kararla birlikte 70 yaşındaki Fujimori, Güney Amerika’da, ülkesindeki insan hakları ihlallerinden suçlu bulunan demokratik yoldan seçilmiş ilk devlet başkanı oldu. 1990-2000 yılları arasında iktidarda bulunan Japon asıllı Fujimori, hükümetinin bir yolsuzluk skandalı sonucu düşmesinin ardından Japonya’ya kaçmış, 2005’de Şili’ye dönmüştü. Şili ise 2007’de Fujimori’yi yargılanmak üzere Peru’ya iade etmişti.
İnsan hakları örgütlerine göre, Fujimori iktidarında rejim karşıtı örgütlerin mensuplarıyla mücadele sırasında 70 bin kişi öldü veya kayboldu. İktidarı sırasında görevini suistimal etmekten 6 yıl hapis cezası bulunan Fujimori, biri Mayıs ayında başlayan 2 ayrı davada da yolsuzluktan yargılanıyor.

FUJİMORİ’NİN KIZI: PROTESTO EDİN

Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori, babasının bir ölüm mangasının kurulmasına izin vererek "insanlığa karşı suç" işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapse mahkum edilmesinin protesto edilmesini istedi. Keiko Fujimori, babası hakkındaki ceza açıklandıktan sonra, "O, ülkemizi terörizmden kurtaran bir devlet başkanıydı" diye tepki gösterdi. Keiko, Fujimori yandaşlarından kararı protesto etmek üzere sokaklara çıkıp yürüyüş düzenlemeleri çağrısında bulundu. (aa)