9 Nisan 2009 Perşembe

Türk-İş: 1 Mayıs her yerde ve özgürce kutlanabilmeli

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, kriz, kamu sözleşmeleri ve 1 Mayıs’ı ele almak üzere bir araya geldi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, hükümetin kriz sürecini iyi yönetememesi nedeniyle en yüksek işsizlik rakamına ulaşıldığını söyledi.
Türk-İş Başkanlar Kurulu, ekonomik kriz, kamu toplu iş sözleşmeleri ve 1 Mayıs gündemleriyle toplandı. Toplantıda Türk-İş’in örgütlü olduğu her yerde, 1 Mayıs kutlama komiteleri için aktif olarak yer alma ve 1 Mayıs kutlamalarını ülke sathına yayma kararı aldı. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesini ve İstanbul’da Taksim Meydanı’nın kutlamalara açılmasını talep eden Türk-İş Başkanlar Kurulu, “Ancak Taksim tartışmalarının 1 Mayıs’ın İstanbul’da kutlanmasına engel oluşturması da doğru bulunmamaktadır” dedi.
Türk-İş Genel Merkezi’nde bir araya gelen Türk-İş Başkanlar Kurulu öncesi Genel Başkan Mustafa Kumlu, basına açıklama yaptı. Seçimlerin, halkın hassas terazisinin bir kez daha devreye girmesini sağladığını belirten Kumlu, “Problemleri yeterince kavrayamayan ve süreci iyi yönetemeyen hükümet, bunun bedelini oy kaybı ile ödemiştir” dedi. Çözüm üretici yaklaşımları ortaya koymakta zorlanan muhalefetin de uyarıldığını belirten Kumlu, “seçim sonuçlarının, başta AKP olmak üzere seçime katılan tüm siyasi partiler tarafından titizlikle irdelenmesini ve gerekli derslerin çıkarılmasını beklediklerini” söyledi.
‘AKP DESTEKLİ SALDIRILAR’
İsim vermeden Hak-İş ve bağlı sendikaların, Türk-İş’e bağlı sendikalara yönelik saldırısına da değinen Kumlu, “AKP destekli girişimlerle ciddi bir saldırı altında olduklarını” ifade etti. Çalışma Bakanlığı’nın da objektif davranmadığını belirten Kumlu, “Türk-İş’i yok etme ve yandaş konfederasyonu büyütme gayretlerine karşı sendikalarımız, yasal platformda her türlü mücadeleyi vermektedir” dedi.
Daha sonra basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantı sonunda AKP Hükümeti’ni hedef alan zehir zemberek bir sonuç bildirisi çıktı.
‘1 MAYIS RESMİ TATİL OLMALI’
Bildiride, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun, 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesini ısrarla istediği ve yasaksız biçimde, bayram havasında kutlanması gerektiğine inandığı belirtildi.
“Türk-İş Başkanlar Kurulu, İstanbul Taksim Meydanı’nın kutlamalara açılmasını, yasaksız bir Türkiye için ve bir travmanın geride bırakılması açısından gerekli görmekte; ancak Taksim tartışmalarının 1 Mayıs’ın İstanbul’da kutlanmasına engel oluşturmasını da doğru bulmamaktadır” denilen bildiride, Türk-İş’in İstanbul’da yapacağı kutlamaya tüm emek ve meslek örgütlerinin davetli olduğu vurgulandı. Bildiride, “Türk-İş’in İstanbul’daki merkezi kutlama dışında, örgütlü olduğu her yerde, yerel kutlama komiteleri için aktif olarak yer alacağı ve 1 Mayıs kutlamalarını ülke sathına yayacağı” ifade edildi.
HÜKÜMET POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ
“İşsizliğin bir felakete dönüştüğü” tespiti yapılan Başkanlar Kurulu bildirisinde, işsizliğe çözüm için Hükümet’in acilen harekete geçmesi istendi. Hükümetin ekonomik krize ilişkin aldığı önlemlerin yetersiz bulunduğu bildiride, “sosyal ve ekonomik politikalar birbirinden bağımsız düşünüldükçe krizin ve işsizlik sorununun altından kalkılmasının mümkün olmadığı” değerlendirmesi yapıldı. Bildiride, “ekonominin çalışanlar ve üretenler gözetilerek yeniden organize edilmesi gerekmektedir” denildi.
Türkiye’nin biran önce ulusal istihdam stratejisi uygulamasına geçmesi ve istihdamı artırmak için doğrudan, dolaylı tüm tedbirlerin hayata geçirilmesi “zaruri” görülen bildiride, “Başkanlar Kurulu, Hükümeti, ülkenin gerçek gündemine, yani işsizlik ve yoksulluğun çözümüne odaklanmaya davet etmektedir” görüşü yer aldı.
Kamu kesimi toplu iş sözleşme sürecinin de hızlandırılması ve bu çerçevede oluşturulan tekliflerin en kısa zamanda Hükümete sunulması kararı da alınan Başkanlar Kurulu’nda, halen süren direniş ve grevlere de destek çıktı.
Bildiride, TGS’nin halen süren Sabah-atv grevi, Petrol-İş’in Adana ve Mersin’deki Toros Tarım Fabrikası’ndaki grevi, TEKSİF’in Edirne Giyim AŞ, Basın-İş Sendikası’nın E Kart grevleri ile TÜMTİS’in Mersin Limanı’nda, Deri-İş’in DESA’da verdiği örgütlenme mücadeleleri ile Orman-İş, Tek Gıda-İş ve Hava-İş’in hukuk mücadelelerinin desteklendiğinin altı çizildi. (Ankara/EVRENSEL)

--------------------------------------------------------------------------------
HÜKÜMETİ PROTESTO EYLEMLERİ

Başkanlar Kurulu, AKP Hükümeti’nin Hak-İş’e arka çıkmasını, “yandaşlık” olarak nitelendirerek, “Türk-İş’e bağlı sendikaların yandaş konfederasyon aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere AKP Hükümeti destekli bir saldırı ile karşı karşıya olduğu” tespiti yaptı.
AKP’Yİ ‘ZİYARET’ EDECEKLER
Başkanlar Kurulu bildirisinde her ne kadar “ziyaret” denilse de eylem kararlarına dikkat çekildi.
Bildiride, ilk adım olarak Türk-İş Yönetim Kurulu’nun Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etmesi; çözüm üretilememesi halinde de “sendikamdan elini çek” sloganı ile Ankara’da Türk-İş Başkanlar Kurulu önderliğinde AKP Genel Merkezi ile Çalışma Bakanlığı’nı, illerde de AKP il