17 Nisan 2009 Cuma

İşgal kadın ve çocukları vurdu

ABD işgali altındaki Irak’ta son beş yılda öldürülen sivillerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.
ABD işgali altındaki Irak’ta son beş yılda öldürülen sivillerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor. İngiltere’de King’s College ve Kraliyet Holloway Üniversitesi’nin,
Irak’ta kâr amacı gütmeyen ve ölü sayısını kaydeden örgütle ortaklaşa yaptığı araştırma, Irak’ta 20 Mart 2003 ile 19 Mart 2008 tarihleri arasında 60 bin 481 sivilin öldürüldüğünü otaya koydu.
KESİN SAYI BELLİ DEĞİL
Sonuçları İngiltere’de yayınlanan New England Tıp Dergisi’nin dün çıkan son sayısında açıklanan araştırmada, ABD askerlerinin direnişçilerin ellerindeki bölgelere yaptığı uzun süreli kuşatmalar ve ölüme yol açan silah türünün güvenilir biçimde belgelenemediği için bu sayının daha fazla olabileceği belirtildi. Araştırmada, Irak’ta düzenlenen intihar saldırılarının sivil ölümlerinin yüzde 14’üne neden olduğu, her intihar saldırısında ortalama 16 sivilin hayatını kaybettiği kaydedildi.
EN ÇOK ÖLÜM
BOMBARDIMANDAN
Sivil can kayıplarında en büyük payın ABD ordusu tarafından düzenlenen hava saldırıları olduğu belirtildi. Ayrıca, rapora göre ölenlerin yüzde 39’unu çocuklar, yüzde 46’sını da kadınlar oluşturuyor. İntihar saldırılarında çocukların ölüm oranı ise yüzde 12.
ABD SUBAYINA ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI
Öte yandan, Irak'ta 2007 yılında 4 Irak vatandaşını öldürmekten suçlu bulunan ABD askerlerinden biri, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Almanya’nın Vilseck kentinde görülen davada, Başçavuş John Hatley’in rütbesinin alınarak askerlikten ihraç edildiği açıklandı. Sekiz kişilik Amerikalı askeri jüri, önceki gün Hatley’i “cinayet için komplo kurmak ve tasarlayarak adam öldürmek”ten suçlu bulmuştu. Hatley için, 20 yıllık hapis cezasının ardından şartlı salıverilme yolunun açılabileceği ifade ediliyor.
Savcılık iddianamesine göre Hatley’in de aralarında olduğu 7 asker, Bağdat’ta bir çatışmadan sonra 4 Iraklıyı “şüpheli” olarak yakaladı. Ellerini ve gözlerini bağladıkları bu kişileri kentin El Reşit bölgesinin batı kesimine götüren ve enselerinden vurarak öldüren askerler, daha sonra cesetleri kanala attılar.
ABD askeri mahkemesi tarafından görülen bir mahkemede daha önce astsubaylardan oluşan diğer 6 asker de suçlu bulunmuş ve bazılarının hapis cezaları kesinleşmişti. (DIŞ HABERLER)

--------------------------------------------------------------------------------
ABD’NİN ÇEKİLMEYE NİYETİ YOK
Irak’ın Musul kentindeki ABD askerlerinin komutanı Albay Gary Volesky, 30 Haziran’daki çekilme tarihinden sonra da burada ve çevre kentlerde kalabileceklerini söyledi. ABD ve Irak hükümetlerinin 1 Ocak tarihinde vardığı anlaşma gereği, ABD askerlerinin Irak şehirlerinden 30 Haziran’a kadar çekilmeleri gerekiyor. Ancak ABD’li Albay Gary Volesky, kentteki “güvenlik” durumunu değerlendirmeye aldıklarını iddia ederek, ABD askerlerinin Irak’ta uzun süre kalmayı düşündüğünün sinyalini verdi.

--------------------------------------------------------------------------------
CIA İŞKENCE YAPIYOR AMA...
Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, CIA’nın “Terör şüphelilerine” yönelik sorgulama teknikleri arasında gösterilen, baş aşağı tutulan şüphelinin bezle örtülü yüzüne nefes almasını engelleyecek şekilde su dökülmesi uygulamasıyla ilgili olarak, “Suda boğulma hissi yaratan uygulama (waterboarding) işkencedir” dedi. Ancak Armitage, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yine de CIA yetkilileri hakkında bu veya başka sert sorgulama tekniklerinin uygulanması konusunda soruşturma açılması gerektiğine inanmıyorum”. Armitage, söz konusu uygulamalar konusunda bilgisinin olmadığını iddia ettii.
Ancak CIA yetkilileri, 2002 ve 2003 yıllarında üst düzey “teröristlere” suda boğulma hissi yaratan tekniği uyguladıklarını, bunun için Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı’ndan izin alındığını açıklamıştı.

--------------------------------------------------------------------------------
ASKERİ ÜSSE İNTİHAR SALDIRISI
Irak’ta bir askeri üsse düzenlenen intihar saldırısında 15 askerin öldüğü bildirildi. Ordudan yapılan açıklamada, başkent Bağdat’ın 70 kilometre batısındaki Habbaniye bölgesinde Irak ve ABD askerleri tarafından ortak olarak kullanılan üsse saldırıda 15 kişinin öldüğü, 40 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Habbaniye’nin bulunduğu Anbar vilayeti 2006 yılının ortalarına kadar El Kaide ve Sünni direnişinin kalesi olmuştu. 2006 yılında Sünni aşiret liderlerinin ABD’nin yanında yer almasıyla birlikte bölgedeki şiddet olayları durulmuştu.