10 Nisan 2009 Cuma

DİSK: 1 Mayıs; hem resmi tatil, hem Taksim

Hükümetten 1 Mayıs resmi tatil adımı Seçim çalışmalarından 1 Mayıs'a DİSK 1 Mayıs 2009'da Taksim'de

İSTANBUL (09.04.2009)- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, Başbakan Erdoğan'ın 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi yönündeki talimatına ilişkin bir açıklama yaptı. işçilerin iki talebini dile getirdi; “1 Mayıs tatil ilan edilmeli ve Taksim kutlamalara açılmalı”

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. işçi sınıfı ve emekçilerin taleplerine işaret etti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Çalışma Bakanı'na “1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi” için işçi konfederasyonlarıyla görüşme talimatı verdiğini hatırlatan Çelebi, “1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine ilişkin atılan bu adım, bu konuda gelinen yer açısından elbette önemli bir aşamadır. Ancak yeterli de değildir. Şunu da mutlaka söylemeliyiz ki bu 'bahşedilen' bir hak değil, mücadeleler sonucu kazanılan bir haktır. DİSK’in ve emek örgütlerinin bedeller ödeyerek yıllarca verdiği mücadelenin önemli bir sonucudur” dedi.

Çelebi açıklamasında, bazı milletvekillerinin yıllardır Meclis’te 1 Mayıs’ın emeğin tatil ilan edilmesi için önergeler verdiğini ancak kabul edilmediğinin altını çizdi. 1 Mayıs önündeki engellerin kaldırılması ve 1 Mayıs 1977 katliamının sorumlularının ortaya çıkarılması için TBMM Araştırma Komisyonu kurulması talebini yineledi.

İstanbul'da Taksim'in işçilerin 1 Mayıs buluşmasına kapalı tutulduğuna vurgu yapan DİSK Genel Başkanı Çelebi, “Bütün bu engellemeler günümüz Türkiye’sinde sona erdirilmelidir. 1 Mayıs bayram tatili olmalı, emeğini harcayan, yıllarını üretime veren milyonlarca emekçinin istediği alanlarda özgürce buluşmasının önündeki engeller kaldırılarak Taksim Alanı 1 Mayıs kutlamalarına açılmalıdır” dedi. Çelebi açıklamasında başta ITUC ve ETUC olmak üzere Avrupa sendikalarından yöneticilerin ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin 1 Mayıs günü İstanbul'da olacağını duyurdu.