28 Nisan 2009 Salı

Emek ucuz, geçim pahalı

TÜRK-İŞ, açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre, asgari ücretin 527 lira olduğu nisan ayında açlık sınırı 738 TL, yoksulluk sınırı ise 2 bin 405 TL olarak gerçekleşti.
Türk-İş, 22 yıldan beri her ay düzenli olarak hesapladığı açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamasını nisan ayı için de açıkladı. Türk-İş’in hesaplaması, “emeğin ucuz, geçimin pahalı olduğunu” gösterdi.
Gelirin sabit kaldığı, açlık ve yoksulluk sınırının ise giderek yükseldiğine dikkat çekilen hesaplamaya göre, ekonomik kriz derinleşti. Emekçilerin satınalma gücündeki gerilemenin mutfak enflasyonuna da yansıdığının belirtildiği Türk-İş araştırmasında, mutfakta yıllık enflasyon artışının yüzde 9.51 olduğu ifade edildi.
AÇLIK SINIRI 738 TL, ASGARİ ÜCRET 527 TL
Dar ve sabit gelirli işçinin, memurun, emeklinin, esnafın, köylünün geçim şartlarının yaşanan ekonomik krizle birlikte daha da bozulduğu belirtilen araştırmaya göre, nisan ayında dört kişilik bir ailenin dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması, yani açlık sınırı 738 TL oldu. Mutfak harcamasının yanı sıra yapılması zorunlu konut, ulaşım, giyim, eğitim, haberleşme harcamalar da dikkate alındığında harcanması gereken tutar yani, yoksulluk sınırı ise 2 bin 404 lira 97 kuruş olarak gerçekleşti. Asgari ücret ise halen 527 TL olarak uygulanıyor.
Geçtiğimiz yılın Nisan ayında açlık sınırı 717.07, yoksulluk sınırı ise 2 bin 335.73 TL olarak hesaplanmıştı. Mart 2009’da ise açlık sınırı 744.65, yoksulluk sınırı 2 bin 425.55 TL olmuştu.
GEÇİM SIKINTISININ BOYUTLARI
Süt, yoğurt, peynir grubunda; Peynir fiyatı yüzde 4.02 oranında arttı. Bu artış muftak harcamasına yaklaşık 1.35 TL tutarında yük getirdi.
Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığının belirtildiği araştırmada, “Aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak, tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır” denildi.
Gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olmasının, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenmesini getirdiği vurgulanan araştırmada, hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı ile elde edilen gelir arasındaki farkın, çalışanların içinde bulunduğu geçim sıkıntısının boyutlarını gösterdiği kaydedildi. (ANKARA)