26 Nisan 2009 Pazar

Taksim 'bilimsel' olarak da 1 Mayıs en uygun yer

Yaşar Kemal, Müjde Ar, Tarık Akan, Reis Çelik, Ülkü Azrak, Ercan Karakaş’ın da aralarında olduğu 114 akademisyen, avukat, gazeteci, yazar ve sanatçı ortak bir bildiriye imza attı ve Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda emekçilere açılmasını istedi.

114 kişinin imzaladığı bildiride şu ifadeler yer aldı: “12 Eylül darbe rejimince gasp edilmiş bir hak, 30 yıl sonra iade ediliyor. 1976 yılından bu yana 1 Mayıs’la özdeşleşmiş olan Taksim Meydanı’nın emekçilerin dayanışma günlerine açılmasını istemek bir ‘inatlaşma’ değil, bir hak talebidir.”

TAKSİM MAZERETİNE BİLİMSEL ÇÜRÜTME

1 Mayıs İşçi Bayramı’na bir hafta kala Taksim Meydanı gerginliği artıyor. DİSK başta olmak üzere sendikalar ve sivil toplum örgütleri ısrarla Taksim’i isterken, İstanbul Valiliği de ısrarla ‘Hayır’ diyor. ‘Toplumsal Şehircilik Hareketi İMECE’ isimli sivil toplum örgütü, Taksim’le Kadıköy ve Çağlayan meydanlarını bilimsel olarak kararlaştırdı ve bir rapor hazırladı: Taksim diğer meydanlardan daha büyük ve güvenli. Bu nedenle ‘Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının engellenmesi tamamen ‘ideolojik’.
Yaklaşık iki yıldır ‘Toplumsal Şehircilik Hareketi İMECE, kent kültürü ve planlamasıyla ilgili atölye çalışması yapıyor, raporlar hazırlıyor. Çalışmalarını bilimsel ilkelerle yürüten topluluk, toplumsal özellikleri de gözetiyor. Ekibin içinde şehir plancıları, sosyologlar, siyaset bilimcileri bulunuyor.
Kamuoyunda sıklıkla tartışılan Taksim Meydanı ve 1 Mayıs konusuna da bu gözlerle bakan İMECE, ‘Taksim Meydanı 1 Mayıs Mitingi için yetersiz mi?’ başlıklı bir rapor hazırladı ve Taksim Meydanı ile İşçilere önerilen Çağlayan ve Kadıköy meydanlarını karşılaştırdı.
Raporda şu maddeler yer alıyor:

* Taksim Meydanı Çağlayan ve Kadıköy meydanlarının neredeyse dört katı büyüklüktedir. Taksim Meydanı gezi parkı değerlendirmeye katılmasa dahi 35 bin 949 metrekare alana sahiptir. Bu büyüklük Kadıköy ve Çağlayan meydanlarını ikiye katlamaktadır

* Çağlayan Meydanı’nın büyüklüğü 15 bin 410 metrekaredir ve Taksim Meydanı’nın yüzde 27’sine tekabül etmektedir.

* Kadıköy Meydanı 14 bin 290 metrekaredir ve Taksim Meydanı’nın yüzde 25’ine tekabül eder.

Meydanlara açılan yollar
* Çağlayan Meydanı üç ana yola bağlanmaktadır, giriş-çıkışın güvenli bir biçimde yapılması ve alana ulaşım Taksim Meydanı’ndan daha zordur. Eğer İstanbul Valisi’nin söz ettiği gibi 300 bin yurttaş bir araya gelirse E-5 karayolu kapanacak ve buradan başlayarak Anadolu yakası dahil tüm İstanbul’un ulaşımı içinden çıkılamaz bir noktaya ulaşacaktır, Mecidiyeköy ve Şişli trafiği saatlerce kilitlenecektir.

* Kadıköy Meydanı üç yola bağlanmaktadır, güvenli giriş ve dağılmayı engelleyen iki adet şantiye bulunmaktadır. Bunlar park alanının tamamında ve Eminönü iskelesinin önünde bulunmaktadırlar Meydana giriş ve çıkışı kısıtlamaktadır.

* Kadıköy Meydanı diğer birçok mitinginde yapıldığı alanda İETT ana garajı, iki adet vapur iskelesi, iki adet motor iskelesi, bir adet deniz otobüsü iskelesi bulunmaktadır. 1 Mayıs kutlamaları için önerilmiş olan bu alanda miting zamanlarında İETT tamamen iskeleler ise kısmen kapatılmaktadır.

* Taksim’in iki güçlü ulaşım alternatifi varken Anadolu yakasını Avrupa’ya bağlayan Kadıköy’ün alternatifi Üsküdar olmaktadır. Üsküdar tek başına bu yükü taşıyacak kapasitede değildir. Taksim’in kullanılmasından daha büyük sorunlar ortaya çıkması muhtemeldir.

* Büyüklük, ulaşım ve güvenlik açısından Taksim Meydanı Emek bayramı için en uygun alan olan yerdir. Sözü edilen sebepler bilimsel verilere dayanmamaktadır ve Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının engellenmesi tamamen ‘ideolojik’tir. Rapor pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak.
***
Taksim Meydanı 58 bin 443 metrekarelik alana sahip ve meydana beş yol açılıyor. Gezi Parkı değerlendirilmese bile Çağlayan ve Kadıköy’den iki kat büyük.

Kadıköy Meydanı 14 bin 290 metrekare. Taksim Meydanı’nın yüzde 25’i kadar alana sahip. Üç yolun açıldığı meydanın çevresinde iki şantiye ulaşıma engel.

Çağlayan Meydanı Taksim Meydanı’nın yüzde 27’si kadar alanı kapsıyor: 15 bin 410 metrekare. Çağlayan Meydanı’na açılan sadece üç yol bulunuyor.
'Ergenekoncu' sözü iftira sayılıp dava açıldı