15 Nisan 2009 Çarşamba

DTPye GOZ ALTI TERORU

DTP'ye yönelik gözaltı terörü Amed ve İstanbul'da DTP İl binaları önüne protesto edildi. Kürt halkı “Baskılar bizi yıldıramaz” dedi, AKP Hükümeti'ni uyardı. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Meclis'te yaptığı konuşmada “DTP diz çökmeyecek" dedi. Yarın çok sayıda ilde protesto eylemi yapılacak.

DTP: Sorumlu Başbakan Erdoğan'dır

Ankara'da DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Meclis'te yaptığı grup toplantısı konuşmasında DTP'ye yönelik gözaltılara sert tepki gösterdi. Polis terörünün sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğunu söyledi. Gelişmelerin kendilerini kaygılandırdığını vurgulayan Türk, “Bu operasyon seçim sonuçlarına hükümetin tahammülsüzlüğünün göstergesidir” diye belirtti. Baskınların hukukdışı olduğunun altını çizdi. Gözaltına alınan DTP üye ve yöneticilerinin serbest bırakılmasını isteyen Türk, “Bu tutumdan dolayı hükümeti kınıyoruz ve uyarıyoruz. Hiçbir güç DTP'ye diz çökertemeyecektir” dedi.

Bu ateş sizi yakar

İstanbul'da DTP İl Başkanlığı önünde yapılan açıklamada; DTP üyeleri “Baskılar bizi yıldıramaz” diye haykırdı. Açıklamaya DTP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata ve Sevahir Bayındır ile aralarında ESP, ÖDP ve EMEP'in de bulunduğu çok sayıda demokratik kurum katıldı. Polis, il binasının bulunduğu sokağa yığınak yaptı. eylemde sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı atıldı.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eylemde yaptığı konuşmada, baskınların zamanlamasına dikkat çekti, Kürt sorununu daha fazla tartışılmaya başlandığını bir dönemden geçildiğini ifade etti. Baskın ve gözaltı terörünün yerel seçimlerde DTP'nin yakaladığı başarıyı hedeflediğine işaret etti. PKK'nin çatışmasızlık kararını hatırlatan Tuncel, “Bu, Kürt halkının iradesine dönük bir saldırıdır” dedi. Saldırıların halkın iradesini kıramayacağını ifade etti. Tuncel, AKP Hükümetini “Aklınızı başınıza alın. Bu halk sizi de yakar” diye uyardı. DTP İl Başkanı Halil Aksoy, demokratik kamuoyuna duyarlılık ve dayanışma çağrısında bulundu.

DTP İl yöneticisi Hülya Yer eylemde yaptığı açıklamada, baskın gözaltıların “AKP'nin intikam alma hırsıyla” açıklanabileceğini ifade etti. Kürt halkının demokratik kurumlarına 'Legal zemini bırakın farklı bir zemine kayın” dayatmasında bulunulduğunu kaydetti. Yer şöyle devam etti: “Birçok baskıya demokratik tepkilerle geçiştirdik. Ancak bilinmelidir ki; sabrımızın da bir ölçüsü var”

DTP milletvekilleri açıklamanın ardından polis aramasının sürdüğü Asrın Hukuk Bürosu'na dayanışma ziyaretinde bulundu.

Amed halkı DTP binası önünde toplandı

Amed'de yapılan saldırılara tepki göstermek için yüzlerce kişi DTP il binası akın etti. DTP'li vekiller ve il yöneticileri olağanüstü bir toplantı yaptı.

DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Ancak 29 Mart yerel seçimleri sonrasında halkımızın ortaya çıkarmış olduğu siyasi irade halkımızda ve Türkiye'de barış ve çözüm umutlarını güçlendirmişti. DTP'nin siyasi iradesini kırmaya ve DTP'yi yalnızlaştırmaya yönelik bir operasyondur. Bizlerde halkımızla asla ve asla buna izin vermeyeceğiz. Arkadaşlarımız evlerde yerlere yatırılıp kaba kuvvet kullanılarak gözaltına alınıyor” dedi. Demirtaş, halka duyarlılık çağrısı yaptı, “Partimizin bulunduğu her yerde halkımız partisine ve kendi siyasi iradesine sahip çıkacaktır” diye konuştu.

Baydemir: Yanıt bu değildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, “Tek bir cümle ile ifade etmem gerekirse, Kürt halkının barış talebi Kürt halkının barışa dair uzatmış olduğu ele verilmesi gereken yanıt bu değildi. Verilmesi gereken yanıt bu olmamalıydı” dedi.

DTP'lilerin gözaltına alınmasına protesto

Sosyalist Demokrasi Partisi üyeleri, DTP'ye yönelik gözaltı saldırısına ilişkin Taksim Tramvay Durağı'nda protesto eylem yaptı. “DTP halkın iradesidir DTP'ye dokunma” yazılı pankart açan SDP üyeleri, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. SDP İl Başkanı Hüseyin Sürmeli, baskın ve gözaltıların imha ve inkardan yana olmanın göstergesi olduğunu kaydetti, “DTP ile dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Ezilenlerin Sosyalist Platformu, 13 ilde yapılan polis teröründe 70'in üzerinde yurtseverin gözaltına alınmasını kınadı, açıklamada "Bizler tüm devrimcileri, ilericileri toplumun bütün muhalif kesimlerini, Kürt halkıyla dayanışmaya onun siyasi temsilcisi DTP'yi sahiplenmeye, Türk ve Kürt halklarının kardeşliği şiarını yükseltmeye çağırıyoruz." diye belirtildi.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek, yaptığı yazılı açıklamada “AKP Hükümeti bir taraftan demokrasi lafları ederken hükümetine ve partisine muhalefet eden bütün siyasi güçleri ezmek için faşizan yöntemlere başvurmaktan çekinmemektedir” dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, yaptığı açıklamada gözaltı terörüne tepki gösterdi, gözaltılarla DTP'ye karşı bir linç girişiminin gerçekleştirildiğini belirtti. “Bu antidemokratik uygulamayı kınıyor, DTP'nin yanında olduğumuzu duyuruyoruz. Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” diye kaydetti.

Amed halkı yarın kitlesel eylem yapacak

DTP Amed İl Örgütü, Diyarbakır eş zamanlı baskınları protesto etmek amacıyla yarın saat: 12.00'de DTP'li milletvekillerinin katılımıyla kitlesel bir basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

İzmir, Adana Aydın ve Manisa'da yarın eylem var

DTP Adana, İzmir, Manisa ve Aydın İl Örgütleri, DTP'ye yönelik başlatılan operasyonu yarın kitlesel basın açıklamalarıyla protesto edecek.

Yapılan açıklamalarda, İzmir'de Konak Eski Sümerbank önünde, Adana'da Gülbahçe Mahallesi Muhtarlığı önünde, Aydın Sevgiyolu Caddesi'nde ve Manisa'da ise il binasında basın açıklaması yapılacağı belirtildi.