29 Nisan 2009 Çarşamba

Diyarbakır'da 4 ayrı yerde kazı başlatıldı

Diyarbakır'da 90'lı yıllarda Jitem ve itirafçılar tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülüp gömüldükleri ileri sürülen kişilerin cesetlerini arama çalışmaları bugün Mardin Kapı Mezarlığı'nda 4 ayrı mezarda kazı yeniden başladı.

Kazı çalışması nedeniyle iş makinaları Mardin Kapı Mezarlığı'na getirilirken, kazılara Cumhuriyet savcıları, İHD avukatları ve faili meçhul cinayete kurban giden Fethi Yıldırım ile Hakkı Kaya'nın yakınları da nezaret ediyor. Kazı öncesinde açıklamada bulunan İHD Şube Başkanı Av. Muharrem Erbey, kaybedilen Fethi Yıldırım ve Hakkı Kaya'nın yakınlarının başvurusu üzerine uzun süreden bu yana bir çalışma içerisinde olduklarını belirtilerek şöyle konuştu: "Bunun üzerine çeşitli yerlerde yapılan çalışmalarda bu kayıpların bulunması için çalışmalar yapıldı.

Edindiğimiz bilgiye göre 4 kişiden iki kişi boğularak öldürülmüş, diğer iki kişide Jitem elemanı Abdülkadir Aygan’ın söylediği gibi infaz edilmişler. Aygan’ın gösterdiği yerlerde daha önce kazılar yapıldı. İhbarlar gelmeye başladı. Yakınlarını kaybedenler bize başvursun. Bizde elde ettiğimiz bilgileri paylaşalım. Elimizdeki bilgi ve belgeleri Cumhuriyet başsavcılığı ile paylaşıyoruz. 90’lı yıllarda binlerce kişi kayboldu. O nedenle soruşturmanın daha da derinleştirilerek yapılıyor.

ANF/ 29.04.09