8 Nisan 2009 Çarşamba

Sanayi dipten kurtulamıyor

Sanayi üretimi Şubat'ta yüzde 23.7'yle tarihin en büyük düşüşünü kaydetti.
Ekonomik büyüme için en önemli gösterge niteliğindeki sanayi üretimindeki rekor kayıp devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayında üretim yüzde 23.7 azalışla tarihin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

CNBC-e anketinde üretimin yüzde 21.7 düştüğü tahmin ediliyordu. Sanayi üretimi Ocak ayında da yüzde 21.3 gerilemişti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, imalat sanayiinde üretim yüzde 25.9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 16.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.7 düştü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, en yüksek düşüş yüzde 44.8 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 25.7, aramalı malı imalatında yüzde 24.2, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 14.8 ve enerjide yüzde 11 azalma meydana geldi. 



OTOMOTİVDE YÜZDE 58'LİK KAYIP


İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 58.7 ile otomotiv sektöründe yaşandı. Onu yüzde 41.6 ile radyo, tv, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ve yüzde 36.4 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı izledi.



ASO: DİBE YAKLAŞTIK, KÜÇÜLME YAVAŞLADI


Sanayi üretimi rakamlarını değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Kötü gidişatın artık ivmesinin düştüğünü, dibe yaklaşmış olduğumuzu görüyoruz. Yapılan vergi indirimleriyle birlikte ufak ufak hareketin başladığını, yavaş yavaş çözülmenin başladığını hissediyoruz. ABD'den gelen veriler ve ülkemizdeki sinyaller küçülmenin yavaşladığını gösteriyor" dedi.

AĞUSTOS'TAN BERİ DÜŞÜYOR


Küresel krizin etkisiyle sanayi üretiminde Ağustos ayından beri düşüş görülüyor. Üretim Ağustos’ta yüzde 4.1, Eylül’de yüzde 5.2, Ekim’de yüzde 8.5, Kasım'da yüzde 13.9, Aralık'ta yüzde 17.8, Ocak'ta yüzde 21.3 azaldı. Aylar itibariyle en derin düşüş Kasım'da olurken, son aylarda üretimdeki ivme kaybının azaldığı görülüyor.

NTV-MSNBC / 08.04.09