8 Nisan 2009 Çarşamba

Bu görüntüler 20 yıl hapis istemine yetti

Şırnak'taki bir eylemde görüntülenen iki çocuğun 20 yıl hapsi istendi. Tek delil olan görüntülerde yüzü kapalı olan bir çocuğun sanık olduğu iddia ediliyor. Diğerinin ise elinde taş bile yok.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde TRT’nin Kürtçe kanalı ‘TRT Şeş’e tepki amacıyla düzenlenen basın açıklamasına katıldıktan sonra yüzlerini gizleyerek güvenlik güçlerine taş attıkları öne sürülen iki çocuk hakkında 20’şer yıl hapis istemiyle dava açıldı. Onlar hakkındaki tek delil birinin yüzü bile görünmeyen fotoğrafı, diğerinin ise olaylara bakarken görüntülenmesiydi.

TRT’nin Kürtçe kanalının 1 Ocak’ta yayına başlamasıyla ilgili basın açıklamasına katıldıktan sonra güvenlik güçlerine taş attıkları polis kamerasıyla tespit edildiği öne sürülen 15 yaşındaki M.B. ile 16 yaşındaki T.N. hakkında, iddianame hazırlandı.
İddianamede, iki sanığın PKK ve Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine sokağa çıkarak TRT Şeş’i protesto ettikleri savunuldu. ‘Terör örgütü adına suç işlemek, yasadışı örgüt propagandası yapmak ve Toplantı, Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’ suçlarından 20 yıl hapisleri istenen sanıklar ile ilgili iddianamede Öcalan’ın, “Cezaevlerinde iki kelime Kürtçe konuşmayı engelliyorsun ama Kürtçe TV kuruyorsun. Devlet, Kürtçe TV ile ‘kendi Kürdü’nü yaratmak istiyor” diye açıklamalarda bulunduğu belirtildi. İddianamede, örgütün silahlı kanat sorumlusu ‘Bahoz Erdal’ kod adlı Fehman Hüseyin’in ise, “En hain Kürt bunlardır. AKP teşkilatında yer alıp TRT 6’da çalışanlar da bu kapsama giriyor” diye örgütün yayın organlarında yazılar yazarak kanalın açılışını protesto etmeye çağırdığı vurgulandı.

‘Tırşikçilerin kanalı’

PKK çağrıları üzerine Cizre Menderes İlköğretim Okulu yanında Kürtçe anadilde eğitim talebinde bulunmak ve TRT 6’yı protesto etmek amacıyla DTP Şırnak, Cizre ve Silopi belediye başkanları ile parti yöneticilerinin de katılımıyla yapılan basın açıklamasına katılanların ‘TRT 6 korsan yayındır’, ‘TRT 6 Tırşikçilerin (Yalaka) kanalı’, ‘Kürdolojiyle kandıramazsınız, okullarda Kürtçe okutulsun’ yazılı pankartlar açtıkları öne sürüldü.

Basın açıklamasından sonra dağılan grubun Karayolları Şube Müdürlüğü, Vergi Dairesi ve Tarım Müdürlüğü’ne ait binalara ve polis araçlarına taşlı saldırılarda bulundukları, sanık M.B.’nin polis kamerasından çekilen görüntülerinde taş atan grup içinde yer aldığı, yüzünü tanınmamak için gizleyerek taş atan grup içinde yer aldığı savunuldu. İddianamede diğer sanık T.N.’nin de, taş atan grup içinde yer aldığı, polis kamerasından çekilen görüntülerde elindeki sapanla güvenlik güçlerine taş attığının tespit edildiği belirtildi. Sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Radikal / 08.0