15 Nisan 2009 Çarşamba

İmrahor Köyü'nde AKP terörü

AKP'li Arnavutköy belediyesi seçimlerin ardından konut yıkımlarına hız verdi. Jandarma eşliğindeki yıkım ekiplerinin dünkü hedefi İmrahor Köyü idi. Sabah erkenden evleri başlarına yıkılan yoksul halk, saatlerce jandarmayla çatıştı. Çok sayıda yaralı ve gözaltı var.

AKP konut hakkına saldırıyor

29 Mart Yerel seçimleri biter bitmez AKP’li belediyeler halkın barınma ve konut hakkına savaş açtı. Seçimlerden önce yapımına göz yumulan evler ile Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında çok sayıda emekçi semtinde sürdürülen yıkım terörü hızlandırıldı. Arnavutköy'e bağlı İmrahor Köyü'nde yıkılmayacağına söz verilen, bazıları tapulu evler yıkıldı.

AKP belediyenin yıkım ekipleri dün sabah 05.00 sularında Arnavutköy'e bağlı İmrahor Köyü'nü kuşattı. 3 bine yakın jandarma ve zabıta, apar topar evlerinden sokağa attığı halkı gaz bombalarına boğdu. Askerler, emekçilerin işe gitmesine bile izin vermedi. 10 adet kepçenin yanısıra itfaiye ve ambulansların yıkım öncesinde köye getirilmesi yıkımcıların planlarını ele verdi. Yıkıma karşı ortaya çıkan en küçük itiraz, devlet terörü ile yanıtlandı.

Evler içindeki eşyalarla birlikte yerle bir edildi. Jandarma, gaz bombaları ile boğduğu halkın üzerine plastik mermilerle saldırdı, çok sayıda kişiyi döverek gözaltına aldı. Askerler camlarını kırdığı evlerin içine gaz bombası atacak kadar pervasızlaştı. Konut haklarını savunmak için direnişe geçen İmrahor halkı saatlerce jandarma ile çatıştı. AKP'li Belediye Başkanı Haşimi Baltacı'ya lanetler yağdıran yüzlerce emekçi, dört evi yıkan AKP'li belediye ile hesaplaşacaklarını söylediler.

Jandarma hedef gözeterek ateş açtı

Devlet terörüne karşı canla başla direnen emekçiler ile jandarma arasındaki çatışmalarda 25 kişi ağır yaralandı. Yaralıların birçoğu Vakıf Gureba Hastanesi'ne kaldırıldı. Bazılarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Bir kişinin ayağının kopma tehlikesi bulunduğu öğrenildi.

Yaralılar, askerlerin kitlenin üzerine hedef gözeterek ateş açtıklarını belirtti. Çatışma esnasında 9 kişi de gözaltına alındı. Çatışma sırasında bir İSKİ aracı, mahalle muhtarlığı ve muhtarın dükkanı yakıldı. Mahalle halkının başlattığı direniş karşısında yıkım ekipleri ve jandarma geri çekilmek zorunda kaldı.

Tapulu evler TOKİ villaları için yıkıldı

Köyün üst tarafındaki Sancaktepe villalarının yapımının geçen yıl bittiğini söyleyen emekçiler, yıkılan evlerinin yerine TOKİ villaları yapılacağını aktardılar. Halk kendilerine yıkım öncesinde belediye tarafından hiçbir uyarı yapılmadığını belirtti. Evlerin çoğunun tapulu olduğunu söyledi. Yıllardır İmrahor'da oturduklarını hatırlatan emekçiler; yıllarca vergi verdiklerini, elektrik, su faturalarını ödediklerini anlattı. Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında geçen hafta İmrahor Köyü'nde yedi evi yıkan AKP'li belediye, bu haftada dört evi yıkarak halkın barınma hakkına saldırdı.