25 Nisan 2009 Cumartesi

‘LTTE-SONRASI DİYE BİR SENARYO YOK’

Sri Lanka ordusu, Özgürlük Kaplanları’nı ortadan kaldırmaya yakın olduklarını iddia etse de isyancı grubun siyasi önderi B. Nadesan, Kaplanların yok edilmek üzere olduğu değerlendirmesini kesin olarak reddediyor. LTTE (Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları) siyasi önderi B. Nadesan’la konuştuk.
VİNOJ KUMAR

»Pek çok gözlemci şimdiden Sri Lanka’da LTTE-sonrası ya da Prabakaran-sonrası senaryolardan söz ediyor.
Bir şeyi açıkça belirtmek istiyorum; LTTE-sonrası bir senaryo sözkonusu olmayacaktır. Dünyanın dört bir yanına dağılmış Tamillere bakın, hepsinin yüreğinde ve zihninde özgürlük ve onur için güçlü bir arzu göreceksiniz. LTTE, Tamil halkının politik özlemlerine yanıt verebilecek tek yok olarak görülüyor. Geçtiğimiz 35 yıl boyunca Tamil halkının kendi kaderini tayin hakkına kavuşmak için verdiği mücadeleye, onların özgürlük savaşçıları olarak sorumluluğumuzdan bir an için bile ödün vermeden önderlik ederek kazandık bu statüyü. Askeri anlamda, bir savaş içinde, yenilgiler ve ilerlemeler kaçınılmazdır. Önemli olan sonunda ne başardığımızdır. Uluslararası topluma ve Hindistan’a buradan seslenmek istiyorum ki, asla sözkonusu olmayacak bir LTTE-sonrası senaryonun gerçekleşmesini bekleyerek boşa harcanan zaman, enerji ve yaşamların yerine Tamil halkının siyasi istemlerini yerine getirmek üzerinde yoğunlaşmaları gerekiyor.

»Prabakaran* nerede? Savaş bölgesinde mi yoksa güvenli bir yerde mi?
Prabakaran, burada halkımızla birlikte; ulusal önderimiz olarak özgürlük mücadelemize önderlik ediyor ve başkomutan olarak savaşımızı yönetiyor.

»Veyipillai Prabakaran’ın ülkeden ayrılma olasılığı nedir?
Yüzde sıfır.

»Hindistanlı askerler, savaş bölgelerinde Sri Lanka ordusuyla birlikte LTTE’ye karşı savaşıyor mu?
Şunu söyleyebilirim ki, Sri Lanka ve Hindistan hükümetleri arasında çok üst düzeyde bir askeri işbirliği sözkonusu.

»LTTE’nin sivil halkı canlı kalkan olarak kullandığı yönündeki iddialara yanıtınız nedir?
Tamil halkı, Sri Lanka devleti tarafından çeşitli biçimler altında kendilerine yönelik gerçekleştirilen sürekli saldırganlığın farkında. Saldırgan Sri Lanka devletinin eline düşmek istemeyen bu insanları “tuzağa düşürülmüş” ya da “canlı kalkan” olarak nitelemek kesinlikle yanlış. Sri Lanka, bağımsız insani yardım görevlilerine, halkın isteğinin ne olduğunu görmeleri için bölgeye gelebilmelerini sağlamak için güvenli bir geçiş olanağı sunmalıdır.

»Ateşkese hazır olduğunuzu defalarca ilan ettiniz. Bu, bir zayıflık göstergesi mi?
Ateşkeste ısrar ediyoruz çünkü Sri Lanka [Tamillere karşı] yürüttüğü soykırımsal savaşı büyütmeye devam ediyor. Bölgede yaşanan insani krizi çözmeye başlamak ve halkın temel yardım mallarına yaşadıkları yerde ulaşmalarını sağlamak için bir ateşkese ihtiyaç var.

»Uluslararası toplumdan talebiniz nedir?
Masum çocuklar, anneler ve yaşlılar, Sri Lanka silahlı güçleri tarafından her gün katlediliyor. Bu yüzden acil bir ihtiyaç olarak Sri Lanka hükümeti ateşkese zorlanmalıdır. Uluslararası topluma, “terörizmle mücadele” yalanı çerçevesinde Tamilleri ortadan kaldırmaya yönelen Sri Lanka’nın yanında yer almamaları çağrısında bulunuyoruz. Uluslararası toplumdan bu savaşı bir an önce durdurmalarını ve Tamillerin kendi kaderini tayin hakkı temelinde kalıcı bir politik çözüm için görüşme zemini hazırlamalarını istiyoruz.
*Tamil Kaplanları’nın en üst düzey lideri
Tehelka Magazine, 18 Nisan, Türkçesi: Solun Doğusu