28 Nisan 2009 Salı

Domuz gribi hızla yayılıyor

Kuzey Amerika’da ortaya çıkan ve hızla yayılan domuz gribi, ülkeleri ciddi önlemler almaya yöneltti. Meksika’da salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 100’ü, hastalığa yakalananların sayısı ise 1600’ü geçti. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi.
SARS salgınının çıktığı, kuş gribinin halen hüküm sürdüğü, yılda 97.9 milyon ton ile dünya genelinde domuz tüketiminin yüzde 50’sine sahip Çin’de gribe karşı özel önlemler alınıyor. Salgının ülkeye gelmemesi için özellikle havaalanlarında tedbirler üst düzeye çıkarıldı. Çin’deki domuz tüketimi her yıl yüzde 3 yani 1.2 milyon ton artmakta.
VİRÜS 4 ÜLKEDE DAHA GÖRÜLDÜ
İspanya’da 8, Avustralya’da 2, Kanada’da 4 ve Brezilya’da bir kişi, domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Brezilya’da Meksika’dan gelen 24 yaşındaki bir kişi, domuz gribi belirtileri görülmesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
Sırbistan grip nedeniyle Amerika kıtası ülkelerinden canlı domuz ve domuz eti alımını durdurdu. Gribin ülkesinde de yayılmasından endişelenen Tayland, Amerika kıtasından gelen yolcuları kontrol edebilmek için havaalanlarına vücut sıcaklığı tarayıcıları kurdu.
Kıtadan gelen yolcular pasaport işlemleri sırasında bu tarayıcılardan geçerek ülkeye giriş yapabiliyor. Tayland bir başka tedbir olarak ABD ve Meksika menşeli domuz eti ve domuz ürünleri ithalatını geçici olarak durdurdu. Hong Kong yönetiminin aldığı tedbirler çerçevesinde domuz gribi virüsü kaptığından şüphelenilen kişiler gözaltına alınabilecek.
Önlemlerin başında havaalanları ve diğer şehre giriş yerlerine ateş ölçücü ekranların yerleştirilmesi geliyor. Yolcuların ateşinin saptanması halinde gözlem altına alınacağı ve gerekli işlemlerin uygulanacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)
MEKSİKA’NIN BAŞKENTİ TERK EDİLMİŞ ŞEHİR GİBİ

Meksika hükümeti, virüsün yol açtığı ölümlerin ardından başkent Mexico City ile ülkenin orta kesimlerindeki iki eyalette tüm okulları 6 Mayıs’a kadar kapattı. Başkentteki konserler iptal edildi, bar ve gece kulüplerinin yüzde 70’i, kiliseler, sinema salonları kapatıldı.
Hükümet, halka, kalabalık yerlere girmemeleri çağrısında bulundu, tokalaşmaktan, sarılmaktan ve öpüşmekten sakınılmasını, sık sık el yıkanmasını, yiyecek ve mutfak araç-gereçlerinin ortak kullanımından kaçınılmasını tavsiye etti.
Dünya Sağlık Örgütü, Meksika’ya gidecek turistlerin tatil planlarını askıya almalarına ve Meksika sınırlarının kapatılmasına gerek olmadığını duyurdu. Ancak Güney Kore ve Hong Kong, Mexico City ile bölgedeki 3 eyalete seyahat uyarısında bulundu.
Domuz gribi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün olağanüstü uzmanlar komitesi dün toplantıya çağrıldı. Toplantıda salgının uluslararası alanda hangi evrede bulunduğunun ele alındı.
İstanbul Atatürk Havaalanı’nda da domuz gribi alarımı verildi. Havayolu şirketleri, yurt dışı uçuşlarında hastalık şüphesi görülen yolcuları bildirmesi konusunda uyarıldı.
VİRÜS EVRİM GEÇİREBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Batı Pasifik Bölgesi Birimi Sözcüsü Peter Cordingley yaptığı açıklamada, 2003’te Çin’de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminde ciddi önlemler alan Asya’nın, diğer ülkelere göre daha hazırlıklı ve daha iyi durumda bulunduğunu belirtti. Sözcü, 2003’teki bu krizin “Hastalığın kontrolü ve denetleme mekanizmaları açısından ders verdiğini” kaydetti.
Sözcü, virüsün evrim geçirebileceği ve “Ciddi bir soruna” yol açabileceği uyarısında bulundu. Virüse karşı geliştirilmiş bir aşı bulunmuyor. Sadece domuzlara karşı yapılan bir aşı mevcut. A/H1N1 olarak adlandırılan virüs, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor. Virüs, domuz etinin yenmesiyle değil, solunum yoluyla bulaşıyor.
MEKSİKA’YA GİTMEYİN
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu komiseri Andorra Vassiliou, Avrupalıların gerekli olmadıkça Meksika ya da ABD’ye gitmemeleri tavsiyesinde bulundu. Komiser Vassiliou, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarına domuz gribi hakkında bilgi verdi. AB üyesi İspanya, ülkede domuz gribine rastlandığını açıklamıştı. Dışişleri bakanları toplantısı için Lüksemburg’a gelişinde konuşan Vassiliou, Avrupalıların seyahat planlarını tekrar gözden geçirmesini istedi. Vassiliou, “Acil olmadıkça Avrupalılar, Meksika ya da ABD’ye gitmesinler.” dedi.
Daha önce de İspanya Dışişleri Bakanlığı, domuz gribinden dolayı gerekli olmadıkça Meksika’ya gidilmemesi tavsiyesinde bulunmuştu. Portekiz de vatandaşlarını domuz gribinden korumak için önlemler alıyor. Meksika’da bulunan 200 kadar Portekizli turistin Lizbon’a getirileceği açıklanırken, olası bir domuz gribi vakasına karşı Lizbon’daki 4 hastanenin alarma geçirildiği belirtildi.