10 Nisan 2009 Cuma

Kriz Amerikalıları sosyalist yapacak!

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşayan Amerika’da kapitalizme olan güven giderek azalıyor. Bir zamanlar komünist avına çıkılan ülkede sosyalizme sempati duyanların sayısı artıyor. Yapılan son bir ankete göre Amerikalıların yüzde 20’si sosyalizmi tercih ediyor.

Rasmussen Report kuruluşu tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 53’ü kapitalizmin en iyi ekonomik sistem olduğunu söyledi. Buna karşın kapitalizmin kalesi olan Amerika’da halkın yüzde 20’si sistem olarak sosyalizmi tercih ettiklerini belirtti.

Barack Obama’nın Cumhuriyetçileri yüzlerce milyarlık kamu harcamaları yardımı ile yapılan yeniden canlandırma planına tepki göstererek “sosyalizm hayaleti” konusundan uyarıyor.

Rasmussen’in Obama’nın görevine başlamasından önce Aralık ayı sonunda yaptığı bir önceki ankette halkın yüzde 70’i “serbest değişim” üzerine kurulu bir ekonomi tercihlerini dile getirmişti.

Anketin hazırlayıcıları, “Serbest pazarın kapitalizmden net farkla daha fazla destek alması olayı ABD’deki kapitalizmin serbest pazar üzerine kurulu olması konusunda bazı şüphelere yol açıyor” dedi.

Aynı anket kuruluşu tarafından geçen ay yapılan kamuoyu yoklamasında he üç kişiden ikisi politika dünyasının çıkarları ile iş dünyasının çıkarlarının çatışmasının tüketiciler ve yatırımcılara zarar verdiğini söylüyordu.

Perşembe günü yayınlanan ankette kapitalizm ve sosyalizmin tanımına ilişkin hiçbir ibare yer almıyor. Ankete katılanların yüzde 27’sinin ise görüş bildirmemesi dikkat çekiyor.

ANF / 10.04.09