27 Nisan 2009 Pazartesi

1 Mayıs’a meşaleli çağrı

1 Mayıs’ı Sıhhiye Meydanı’nda mitingle kutlamaya hazırlanan Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri, önceki gün düzenledikleri meşaleli yürüyüşle “işsizliğe, yoksulluğa ve krize karşı, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik için” tüm emekçileri alanlara çağırdılar.
1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Yüksel Caddesi’nde buluşan emek ve demokrasi güçleri, Sakarya Caddesi’ne kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdiler. “İşsizliğe, yoksulluğa ve krize karşı, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik için 1 Mayıs’ta Sıhhiye’deyiz” pankartıyla yapılan yürüyüşte “Krizin yükünü patronlar ödesin”, “İşten atmalar yasaklansın”, sloganları atıldı.
Yürüyüşte katılan KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, tutuklanan SES Ankara Şube Yöneticisi Seher Tümer’in serbest bırakılması talepli pankartı açtı.
Ortak açıklamayı yapan Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, 1 Mayıs’ın 29 yıl aradan sonra tatil ilan edilmesinin emekçilerin kazanımı olduğunu söyledi. Özgen, “Kapitalist kriz ve onun yol açtığı sonuçların faturasını ödememek için birleşmeli ve ortak bir mücadele zemini oluşturmalıyız. Bu nedenle de bu 1 Mayıs’ta eşlerimiz ve çocuklarımızla kutlamalara katılmak durumundayız” dedi.
TAKSİM YASAĞINA İLLERDE TEPKİ
Bu arada dün bir çok yerde yapılan eylemlerde Taksim’de yapılmak istenen kutlamanın yasaklanmasına tepki gösterildi.
Adana’da emek örgütleri Taksim’in emekçilere açılmasını istediler. 5 Ocak meydanında bir araya gelen emek örgütleri, İnönü parkına yürüdü. Burada konuşan Tertip Komitesi Başkanı Güven Boğa, herkese açılan Taksim’in emekçilere de açılması gerektiğini söyledi. Boğa, Adana’da bütün işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosunda olmaya çağırdı. Açıklamanın ardından AKP önüne siyah çelenk bırakıldı.
KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, Taksim’in İstanbul’da yapılacak 1 Mayıs kutlamalarına açılması ve tutuklanan üyelerinin serbest bırakılması için İçişleri Bakanlığı’na, İstanbul Valiliği’ne ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne faks çektiler.
Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube önünde buluşan KESK üyesi emekçiler, sloganlarla Kızılay Postanesi’ne yürüdüler. Postane önünde açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Satı Burunucu Çali, egemenlerin halk güçlerinin emek cephesinde bütünleşmesinden korktuğunu belirterek, 1 Mayıs 1977 katliamını yaptıran ve 1 Mayıs’ı, Taksim’i yasaklatan anlayışın bu korkudan beslendiğini söyledi. 1 Mayıs 1977 katliamı ve başta Kemal Türkler olmak üzere sendikacı katliamlarının sorumluları ortaya çıkarılıp yargılanmadıkça Türkiye’den demokrasiden söz edilemeyeceğini kaydeden Çali, “1 Mayıs’ı tüm ülkede halklarımızın ve işçilerin insanca yaşam, demokrasi ve barış taleplerini dillendirdiği bir gün olacaktır” dedi. Çali, Ankaralı emekçileri 1 Mayıs günü Sıhhıye Meydanı’nda yapılacak mitinge çağırdı. Açıklamasının ardından İstanbul Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı’na Taksim’in İstanbul’da yapılacak kutlamalara açılması talebiyle faks çekildi.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)