21 Nisan 2009 Salı

Faşist saldırıya kitlesel yanıt

Faşistlerin öğrencilere saldırma girişimi kitlesel bir şekilde yanıtlandı
Faşist saldırıya kitlesel yanıt
Ege Üniversitesi'nde (EÜ) yurtsever ve demokrat öğrencilerle faşist-ülkücüler arasında çıkan çatışma sona ererken öğrenciler, Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak rektörlüğe doğru alkış ve sloganlarla yürüdü.

Sabah saatlerinde EÜ Bornova Kampüsü içinde Bornova Ülkü Ocakları üyesi, öğrenci olmayan ırkçı bir grup tarafından Kürt öğrencilere silah çekilmesi üzerine olay yerine giden yurtsever ve demokrat öğrencilerle faşistler-ülkücüler arasında başlayan taşlı sopalı çatışma sona erdi.

Savaş alanına dönen Gıda ve İnşaat Mühendisliği fakültelerinin camları kırılırken çok sayıda öğrenci hafif yaralandı.

Yurtsever ve demokrat öğrencilerin sayısının artması ardından kaçarak fakülte binalarına sığınan faşist-ülkücüler polis koruması altına alınırken, çatışmalar üzerine kampüse giren çevik kuvvet polislerin yurtsever ve devrimci öğrencilere müdahale ederken faşistlere müdahale etmemesi öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Olayın duyulmasının ardından sayıları 300'ü bulan yurtsever ve devrimci öğrenciler, Edebiyat Fakültesi önüne kadar 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Katil polis üniversiteden defol' sloganlarıyla yürüdü.

'Üniversite'de gelişecek olaylardan biz sorumlu değiliz'

Rektörlüğe yürüyen yurtsever, demokrat öğrenciler, görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada, okula silah sokan güçlerin ve okul yönetiminin bundan sonra gelişecek olaylardan sorumlu olduğunu belirtti.

Rektör Yardımcısı ile görüşen öğrenciler, 3 öğrencinin temsili olarak girdiği görüşmeyi diğer öğrenciler ise rektörlük kapısında bekledi. Görüşmenin ardından öğrenciler adına açıklama yapan Ejder Yıldırım, yurtsever demokrat öğrencilere tehdit amaçlı silah çeken bir grubun elinden arkadaşlarını kurtarmak için gittikleri Gıda Mühendisliği'nde ülkücülerin saldırısına uğradıklarını rektör yardımcısına ilettiklerini söyledi.

Yıldırım, "EÜ'den gün geçtikçe sivil faşistler yurtsever demokrat öğrencilere yönelik baskı uyguluyor. Bunun somut örneği bu gün arkadaşlarımıza silah çekilmesi oldu. Biz arkadaşlarımızı almak için fakülteye gittiğimizde bize karşı da silah kullanıldı. Gözlerimizle gördük. Eğer okul yönetimi bu tür saldırıları engellemezse bundan sonra bu okulda gelişecek olaylardan biz sorumlu olmayacağız" dedi. Kürt öğrencilere yönelik provokasyon girişimlerini her koşulda boşa çıkaracaklarını ifade eden Yıldırım, görüştükleri rektör yardımcısından bu tür olaylara meydan vermeyecekleri konusunda söz aldıklarını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından öğrenciler alkış ve sloganlarla Edebiyat Fakültesi önüne kadar yürüyerek, eylemlerine son verdi.

Kaynak: DİHA