15 Nisan 2009 Çarşamba

Irak: Türkiye’ye askeri üs için izin vermeliyiz

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı el-Haşimi, PKK’ye karşı Irak’ta Türkiye'ye askeri üs kurması için izin verebileceklerini belirtti.

ANF’nin 7 tarihinde ‘Türkiye Diyana’da askeri üs kuruyor’ başlıklı haberinde Xakurkê ile Xinêre’ye yakın olan Diyana ile Sîdeka arasındaki bölgede Türkiye’nin yeni bir askeri üs kurmak için hazırlıklara başladığına dikkat çekmişti.

Amerikan merkezli El-Hurra televizyonuna konuşan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, PKK’nin Türkiye ve Irak’ın ‘ulusal çıkarlarına’ zarar veren bir örgüt olduğunu iddia ederek, "Türkiye'ye bölgede askeri üs kurmasına müsaade etmesine fırsat tanımalıyız" dedi.

Tarık el-Haşimi, "Irak olarak ya PKK'yi bu bölgede bitirmeliyiz, ya da Türkiye'ye bölgede geçici askeri üs kurmasına müsaade ederek dağlardan temizlemesine fırsat vermeliyiz. Kendimizi kandırmayalım, diyalog çağrısı hep sözde kalır. Ben el birliği ile 'artık bu işi bitirmenin zamanıdır' diyorum" dedi.

Türkiye'nin PKK konusundaki kaygılarında haklı olduğunu ileri süren Haşimi, bunun için Türkiye, ABD ve Irak oluşturulan üçlü mekanizmanın çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı.

TÜRKİYE DİYANA’DA ÜS KURACAK

ANF’nin 7 nisan tarihinde ‘Türkiye Diyana’da askeri üs kuruyor’ başlıklı haberinde Xakurkê ile Xinêre’ye yakın olan Diyana ile Sîdeka arasındaki bölgede Türkiye’nin yeni bir askeri üs kurmak için hazırlıklara başladığına dikkat çekmişti.

PKK gerillaların denetiminde bulunan Xakurkê ile Xinêre’ye yakın olan bölgede kurulacak üssün Hewlêr’de oluşturulan PKK karşıtı Orta Komutanlık İstihbarat ve Harekât Bürosunun faaliyetleri kapsamında başlatıldığı belirtiliyor.

Öte yandan Kandil’e yakın olan Ranya kasabası yakınlarında da benzeri bir üs hazırlığı yapıldığı iddia edildi.

Diyana’daki askeri üssün inşası için Karadenizli Saffet Çebi'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Mak-Yol şirketine ihalenin verildiği belirtiliyor.

ANF / 15.04.09