10 Nisan 2009 Cuma

Tüm sendikalar Taksim'i istiyor

1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesini sevinçle karşılayan işçi sendikaları, şimdi hükümete kutlamaların Taksim’de yapılması için bastırıyor.

DİSK: Bahşedilen hak değil mücadelenin sonucu: Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etme girişimi için“Gelinen yer açısından elbette önemli bir aşamadır. Ancak yeterli değildir” dedi. Bunun ‘bahşedilen değil, mücadeleler sonucu kazanılan bir hak’ olduğunu ifade eden Çelebi, “Türkiye, toplam çalışanın 22 milyona, tarım dışı çalışan sayısının 13 milyona ulaştığı ama 1 Mayıs’ın bayram tatili olmadığı ender ülkelerden biri. Taksim de kutlamalara açılmalı” dedi.

Türk-İş: Geç kalmış karar: Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da, 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Geç kalmış bir karar. AKP’nin geçen yıl yapması gerekirdi. Taksim konusunda ısrarlıyız. Taksim’de kutlamanın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Ama esas amacımız tatil ilan edilmesiydi” diye konuştu.

Hak-İş’ten ortak kutlama çağrısı: Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu da, işçi ve memur konfederasyonları genel başkanlarına birer mektup göndererek, ‘1 Mayıs’ı birlik ve dayanışma içinde kutlama’ çağrısı yaptı. Uslu, sendikaların Taksim’de mesaj vermelerinin önündeki engellemelerin kaldırılmasını da istedi. Uslu, mektuplarda ekmek, barış ve özgürlük taleplerinin yükseldiği 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi sürecinin bir an önce sonuçlanmasını da istedi.

Radikal / 10.04.09