27 Aralık 2009 Pazar

4 Cuma yetmez, Genel Greve!

Türk- İş'in direnişteki Tekel işçileri için İstanbul AKP önünde yeptığı eylemde işçiler tekrardan "Genel grev genel direniş" diye haykırdılar. Eyleme itfaiye işçileri ve 131 gündür direnişte olan Esenyurt Belediyesi işçileri de katıldı.

Direnişlerinin 11. gününde olan Tekel işçileriyle dayanışmak için Türk- İş ilk eylemini gerçekleştirdi. İtfaiye işçilerinin, 131 gündür Esenyurt Belediyesi önünde direnen belediye işçilerinin de katıldığı eyleme çok sayıda sendika ve meslek örgütü de destek verdi.

Türk- İş Başkanlar Kurulu'nun Ankara'da yaptığı toplantıda aldığı kararlar doğrultusunda, Türk- İş'e bağlı sendikalar bugün her yerde işe bir saat geç başlama eylemi yaptılar. Bu eyleme DİSK ve KESK de destek verdi. Bu akşam saat 18:00'de de Şişli AKP binası önünde 1000'e yakın bir katılımla bir basın açıklaması yapıldı.

Şişli Cevahir AVM önünde başlayan yürüyüşte, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne çadır kuran itfaiye işçileri ve direnişlerinin 131. gününde olan Esenyurt Belediyesi işçileri de yerlerini aldılar. Tüm yürüyüş boyunca “Genel grev genel direniş", "Sokağa eyleme genel greve", "İşçi memur el ele genel greve", "Yaşasın sınıf dayanışmas"ı, "Tekel işçisi yalnız değildir", "İtfaiye işçisi yalnız değildir!” sloganları atılırken, itfaiye işçileri de sık sık “İstanbul uyuma itfaiyene sahip çık!” sloganını attılar. AKP binası önünde açıklamayı Türk-İş adına Faruk Büyükkucak yaptı. Yapılan açıklamada, Tekel işçilerinin; düzensiz, örgütsüz, düşük ücretli, güvencesiz ve 10 ay süreli sözleşme yapılan 4/C statüsüne geçmemek için mücadele ettikleri ve taşeronlaştırma saldırısının Tekel'le ya da itfaiye işçileriyle sınırlı kalmadığı belirtildi.

Taşeronlaştırma ve köleleştirme saldırısıyla karşı karşıya olan yerlerin arasında, Türk- Şeker'in özelleştirilmesiyle beraber şeker işçileri ve Taşucu Kağıt Fabrikası'nın kapatılmasıyla beraber Selüloz- İş'te örgütlü kağıt işçileri de var.

Talepler
-4/C statüsünde çalışan yüz binlerce işçi kadroya alınmalıdır.

-Şeker ve enerji sektörlerindeki özelleştirme girişimleri başta olmak üzere tüm özelleştirmeler durdurulmalıdır.

-Veto edilmesine rağmen, sermayenin isteği doğrultusunda çalışması istenen, kiralık işçi büroları (özel istihdam büroları) yasa halinde çıkmamalıdır.

Eylemde aynı zamanda bu eylemin 4 hafta boyunca her Cuma akşamı aynı saatte yapılacağı belirtilirken bu sözler üzerine kitleden “4 Cuma yetmez genel greve!” sloganı geldi. Eyleme DİSK, KESK, TTB, Harb- İş, Hava- İş, Eğitim- Sen, Tez- Koop İş, Belediye- İş de destek verdi. (Kaynak: Alınteri)