30 Aralık 2009 Çarşamba

Sanat dünyasından TEKEL işçilerine destek

Sanatçılar Yavuz Bingöl ve Saadet Işıl Aksoy TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Yavuz Bingöl ''sıkıntılarına ortak olmak ve direnişlerine destek vermek için geldiklerini'' dile getirdi.

Ankara'da Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerine, demokratik kitle örgütlerinin destek ziyaretleri sürüyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Derneği ve Sağlık Emekçileri Sendikası yetkililerinden oluşan bir heyet, işçileri ziyaret etti. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, burada yaptığı konuşmada bugün sağlık alanındaki sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri olarak 2009 yılında sağlık alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Sağlık sorunlarını değerlendirdikten sonra TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş Genel Merkezi'ne geldiklerini belirten Bilaloğlu, kendi mücadelelerinin anlamlı olması için TEKEL işçilerinin yanında olmaları gerektiğini kaydetti.

CHP'LİLERDEN ZİYARET
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, destek ziyaretinde bulunduğu TEKEL işçilerine ''Tüm Türkiye arkanızda. Bu mücadele, Türkiye'nin simge bir mücadelesi oldu'' dedi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldız'ın da aralarında bulunduğu bir grup CHP'li, Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerini ziyaret etti.

Okay, burada yaptığı konuşmada, TEKEL işçilerinin mücadele kararlılığının 15 günü aşkın süredir devam ettiğini söyledi. TEKEL işçilerinin kara kışta emek ve hak mücadelesi için Ankara'ya geldiğini belirten Okay, ''Sizin bu mücadelenize karşın siyasi iktidar 'Biz bunları püskürtürüz. Ankara'ya sokmayız' dedi. Ama siz Abdi İpekçi'de bir aradaydınız. Yüzünüze biber gazı sıktılar, copla saldırdılar. Ama siz dimdik ayaktasınız'' diye konuştu.

TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm Türkiye'ye örnek olduğunu ifade eden Okay, bütün Türkiye'nin TEKEL işçilerinden bahsettiğini söyledi. Okay, ''Yetimlerin hakkını kimlerin yediğini en iyi TEKEL işçisi biliyor. TEKEL'in fabrikalarının içki bölümlerini satıp nasıl milyonları çarçur ettiklerini, tütünü satıp nasıl milyar dolarları çarçur ettiklerini en iyi tekel işçisi biliyor'' dedi. İçinde bulunulan Muharrem ayında yurdun dört bir yanından TEKEL işçilerinin Ankara'ya geldiğini belirten Okay, ''Siz zulmedenlere, zalimlere karşı bu kararlı mücadelenizi sürdürüyorsunuz'' ifadesini kullandı.

Okay, bir işçinin ''Buraya gelemeyen vekiller nerede?'' diye sorması üzerine,''Gelecek yüzleri mi var? Nasıl gelsinler buraya?'' karşılığını verdi.

CHP'nin, mücadelelerinde sonuna kadar işçilerle beraber olduklarını söyleyen Okay, işçiler ne bedel ödeyeceklerse kendilerinin de o bedeli ödemeye hazır olduklarını ifade etti. ''Tüm Türkiye arkanızda. Bu mücadele, Türkiye'nin simge bir mücadelesi oldu'' diyen Okay, ''Bir direniş kararlılığı oldu. ülkede ilk defa işçi kesim böyle dimdik ayakta duruyor. Bunun için tekel işçilerinin aynı bir özelliği var'' diye konuştu.

AŞURE DAĞITILDI
Muharrem ayının geleneksel yiyeceği aşurenin pek çok malzemeden oluştuğunu anlatan Okay, ''Hepsi bir araya gelince başka bir tat oluyor. O, işte bir birlik, bir beraberlik, işte bir açılım...'' değerlendirmesinde bulundu. Okay, konuşmasının ardından gazetecilerin, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramalara ilişkin bir sorusu üzerine, devam eden bir süreçle ilgili yorum yapmanın yanlış olacağını söyledi. Daha sonra Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar, işçilere aşure dağıttı.

Öte yandan, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup ile Emekli-Sen'e üye bir heyet de işçileri ziyaret etti. İşçilere destek ziyaretinde bulunan merhum Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, verilen hakların geri alınamayacağını belirterek, işçilere mücadeleye devam etmeleri çağrısında bulundu. Ecevit, verdiği desteğin simgesi olarak bir mum yaktı.