22 Aralık 2009 Salı

PKK'ye karşı 'Özel Güç' ve Kobra takviyesi

Türk ordusunun PKK'ye karşı askeri operasyonlarını yoğunlaştırma hazırlıkları yaptığı öğrenildi. Bu kapsamda Van Jandarma Asayiş Kolordu'na bağlı 'Özel Güçler'in sayısının 10 bine yaklaştığı bildirilirken, Süper Kobra helikopterlerin de 11'e çıkarıldığı kaydedildi. AKP hükümeti bir yandan 'açılım' politikası adı altında Kürtler üzerindeki baskılarını arttırırken diğer yandan Türk ordusunun askeri operasyonlarını yoğunlaştırma hazırlıklarına giriştiği öğrenildi. Genelkurmay'ın bu kapsamda Kuzey ve Güney Kürdistan'daki gerilla hedeflerine dönük hava saldırılarının yanı sıra yer yer küçük ve büyük çaplı kara harekâtlarına hazırlandığı belirtiliyor. Van ve Hakkâri'deki yerel kaynaklardan ve bölgede bulunan koruculardan edinilen bilgilere göre askeri güçlere başta helikopterler olmak üzere askeri araç ve gereçler yoğun bir şekilde takviye ediliyor. Adını vermek istemeyen iki korucu 'Özel Güçlere' de binlerce takviye yapıldığını kaydetti. Hakkari'de bulunan Yüksekova Taktik Alayı'nın komutanı Kurmay Albay İlhan Kavaklıoğlu'nun sözlerine dayanarak bilgi veren korucular, Van Jandarma Asayiş Kolordu kapsamında hareket eden 5500 kişilik 'özel güçler'e 2700 kişilik daha takviye yapıldığını belirttiler.
400 özel tim Aynı kaynaklar 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı imzasıyla aynı kolorduya gönderilen yazıda, 'her türlü göreve hazır olunması' talimatının verildiğini ifade ettiler. 15 Aralık günü de İçişleri Bakanlığı talimatıyla Ankara'dan yaklaşık 400 özel timi Diyarbakır'a gönderilmişti.
Charter tipi 3 ayrı uçakla bölgeye gönderilen özel timler Hakkari, Muş, Van, Şırnak ve Batman'da koşullandırılmıştı. Özel timlerin görevlendirdiği alanlardan biri iki kişinin öldürüldüğü Muş'un Bulanık ilçesiydi. Özel timlerin tam techizatlı ve süresiz olarak görevlendirildikleri bildirildi. Süper Kobra takviyesi Öte yandan aynı kaynaklardan edinilen bilgilere göre planlanan operasyonlar için Van Jandarma Asayiş Kolordu komutanlığına helikopter takviyesi de yapıldı. Mevcut durumda 9 Süper Kobra helikopteri bulunan kolordunun emrine 2 Süper Kobra'nın daha verilmesiyle birlikte sayının 11'e ulaştığı gelen bilgiler arasında. Süper Kobralar Türk ordusunun Kürdistan'da kullandığı en etkili helikopter türü olarak biliniyor. Cihan Esen - ANF