20 Aralık 2009 Pazar

Deniz Feneri davasında flaş gelişme

Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davasının bitmesinden 15 ay sonra gelen operasyon.

Deniz Feneri Derneği Yönetim Kurulunca, derneğin bu yıl kurban kesimi yaptırdığı dört kesim merkezinden biri olan MAYET firmasının hesaplarının savcılık tarafından incelemeye alındığı belirtilerek, Dernek Başkanı Mehmet Cengiz’in bilgisine başvurulmak üzere emniyette bulunduğu bildirildi.

DENİZ FENERİ DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA YAPILDI

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, derneğin kurban organizasyonuyla ilgili incelemeye tabi tutulduğu kaydedilerek, şöyle denildi: "Deniz Feneri Derneğinin 2009 yılında kurban kesimi yaptırdığı dört kesim merkezinden biri olan MAYET firmasının hesapları savcılık tarafından incelemeye alınmıştır. Genel Başkanımız Mehmet Cengiz, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV gibi kurumların yetkilileriyle birlikte bilgisine başvurulmak üzere emniyette bulunmaktadır. Dolayısıyla mevcut durumun bazı basın yayın organlarında yer aldığı gibi Almanya’daki Deniz Feneri e.V. soruşturmasıyla hiçbir alakası bulunmamaktadır." Dernekçe bu yıl ki kurban organizasyonu çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında toplam 15 bin 743 hisselik kurban kesildiği ifade edilen açıklamada, bu kurbanların 7 bin 458 hisselik kısmının yurt içinde, 8 bin 195 hisselik kısmının ise yurt dışında kesildiği anımsatıldı. Yurt dışındaki kurbanların 21 ülkede kesilerek, etlerin tamamının aynı gün içinde yoksullara dağıtıldığı belirtilen açıklamada, yurt içinde yapılan kurban kesimlerinin de Diyarbakır, Erzurum, Merzifon ve İstanbul’da gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, kesimlerin noter huzurunda, veteriner gözetiminde ve dernek görevlileri nezaretinde, hijyenik şartlarda ve İslami usullere uygun olarak Diyanet İşleri Kurban Kesim Yönetmeliği çerçevesinde yapıldığı hatırlatılarak, şu bilgilere yer verildi: "Yurt içinde en büyük kesimi yaptığımız Diyarbakır MAYET firmasından kesilen kurbanların etlerinin yüzde 65’ine tekabül eden kısmı bayramın birinci gününden itibaren teslim alınmış, Türkiye’nin 65 ilinde, 66 noktasında 12 bin 700 aileye ulaştırılmıştır. Geri kalan kısmı ise sözleşme gereği Nisan 2010 sonuna kadar teslim alınıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. İstanbul, Erzurum ve Merzifon’da kesilen kurbanların etlerinin tamamı ise ailelerimize ulaştırılmıştır. Diyarbakır’da kesim yaptığımız MAYET firmasında bizim dışımızda Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV gibi kuruluşların da kesim yaptırdığı bilgisine sahibiz."